feedburner

Lorem ipsum dolor sit amet,
consectetur adipisicing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore
et dolore magna aliqua.

Utusan Online - Pendidikan

sumber :-

Utusan Online - Pendidikan


YPM tingkat prestasi pelajar pedalaman

Posted:

YPM tingkat prestasi pelajar pedalaman

YPM tingkat prestasi pelajar pedalaman

Oleh MOHD. FADZLY MOHD. IZAB
pendidikan@utusan.com.my


Dr. ROSLI Mat Hassan (kiri) menyampaikan sumbangan kepada salah seorang pelajar cemerlang pada Majlis Penyampaian Anugerah Pelajar Terbaik PMR dan SPM di SMK Paku, Bau, Sarawak, baru-baru ini.


Yayasan Pelajaran Mara (YPM) komited untuk membantu para pelajar terutamanya di kawasan pedalaman memperoleh mutu pendidikan setaraf dengan kawasan bandar dan memastikan peluang pendidikan itu sama rata.

Pengerusinya, Datuk Dr. Rosli Mat Hassan berkata, pendidikan amat penting kepada generasi muda lebih-lebih lagi bagi mereka yang tinggal di kawasan pedalaman supaya mereka kelak menjadi orang berjaya dan mampu mengubah nasib keluarga.

"Harapan negara terletak kepada anak-anak muda masa kini yang bakal menjadi pemimpin masa hadapan dan aset berguna kepada negara serta bangsa.

"Oleh sebab itu, pendidikan amat penting kepada mereka agar harapan kerajaan dapat direalisasikan dan proses transformasi akan dapat terus dilangsungkan," jelas beliau.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Anugerah Pelajar Terbaik di kawasan Bau, Sarawak, baru-baru ini.

Pada majlis itu, seramai 30 pelajar cemerlang dalam Penilaian Menegah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2009 dan 2010 dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bau, SMK Paku dan SMK Lake dipilih bagi menerima sumbangan itu.

Seramai 15 penerima Anugerah Cemerlang PMR dan SPM menerima sumbangan wang tunai bernilai RM300 setiap seorang. Manakala 15 lagi pelajar miskin dan berpotensi cemerlang turut menerima sumbangan bernilai RM300 seorang.

Menurut Rosli, sebagai sebuah organisasi yang bertindak selaku pelengkap pendidikan bumiputera, YPM akan terus membantu kerajaan dalam memperlengkapkan serta memperbaiki kekurangan yang ada bagi menjayakan agenda pendidikan negara.

"Kepentingan pendidikan amat dititikberatkan oleh kerajaan bagi mengubah mutu pendidikan di Sarawak agar setanding dan bergerak beriringan dengan perkembangan pendidikan di negeri-negeri lain," katanya

Hadir sama Ketua Eksekutif Kolej Teknologi Sarawak (TCS), Azri Nor Abdul Rahman; Ketua Pegawai Eksekutif YPM, Sharif Hamid dan pengetua-pengetua sekolah terlibat.

Pada majlis sama, YPM turut menghulurkan sumbangan bernilai RM9,000 kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) ketiga-tiga sekolah berkenaan.

Sementara itu, Guru Penolong Kanan SMK Paku, Jatim Sangin berkata, majlis anjuran YPM dan TCS wajar diadakan sebagai menghargai semua pihak dalam melahirkan modal insan berkualiti kepada negara.

"Sumbangan ini diharap dapat memberi suntikan semangat kepada para pelajar untuk terus berusaha gigih agar cemerlang dalam pendidikan.

"Ia juga mampu menggalakkan pelajar untuk bersaing secara sihat sesama sendiri dan bersungguh-sungguh untuk mencapai sesuatu kejayaan yang seterusnya membolehkan mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi," jelasnya.

Penerima Anugerah Pelajar Terbaik PMR dari SMK Bau, Martina Azelin Dirum berkata, sumbangan oleh YPM itu mampu untuk menyemarakkan lagi semangat para pelajar terutamanya pelajar kurang berkemampuan untuk berusaha meningkatkan prestasi mereka.

Seorang penerima Anugerah Pelajar Terbaik SPM, Eliscia Vermmy Jiman dari SMK Lake memberitahu, sumbangan itu bukan sahaja mampu memberi motivasi kepada pelajar untuk berusaha lebih gigih malah turut dapat membantu meringankan beban yang ditanggung oleh keluarga yang kebanyakannya merupakan golongan berpendapatan rendah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Didik generasi muda hargai air

Posted:

Didik generasi muda hargai air

Didik generasi muda hargai air


Para pelajar mendengar taklimat daripada kakitangan Konsortium ABASS Sdn. Bhd. semasa sesi lawatan ke Loji Pembersihan Air Sungai Semenyih, Presint 19, Putrajaya, baru-baru ini.


GENERASI muda khususnya pelajar perlu dididik untuk menghargai air dan menggunakannya secara berhemah kerana bekalannya semakin terhad serta proses penghasilan air bersih melibatkan kos yang tinggi.

Pengurus Kanan Perhubungan Awam Konsortium ABASS Sdn Bhd, Sazli Mohd. Salleh berkata, pelajar sewajarnya diasuh supaya menyedari tanggungjawab sebagai individu untuk menjaga kebersihan sungai dan diajar cara menjimatkan air.

"Pendedahan awal kepada pelajar sekolah adalah penting kerana generasi muda ini mudah untuk dibentuk dan menerima nasihat," katanya.

Beliau berkata demikian selepas memberi taklimat mengenai kaedah rawatan air minuman kepada 300 pelajar yang melawat Loji Pembersihan Air Sungai Semenyih di Putrajaya, baru-baru ini.

Sebanyak empat sekolah terlibat pada sesi lawatan tersebut iaitu Sekolah Menengah Teknik Sepang, Selangor; Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya; Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Putrajaya Precint 16 (1).

Lawatan turut disertai seramai 23 kanak-kanak dari Rumah Yatim dan Miskin Taman Baiduri, Dengkil serta ahli-ahli Kelab Sukan dan Rekreasi Perangsang Selangor.

Kata Sazli, pendedahan kepada golongan muda ini amat penting bagi menerangkan kepada mereka tentang kerumitan dalam penghasilan air minuman yang bersih, berkualiti serta mengikut piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Perjanjian Konsesi.

"Pendedahan dan maklumat ini juga penting bagi menyedarkan masyarakat tentang kepentingan menjaga sumber-sumber air agar ia terpelihara daripada pencemaran supaya mudah untuk dirawat," jelasnya.

Beliau berharap agar pelajar dapat berkongsi pengetahuan dengan sahabat, ahli keluarga atau saudara mara yang tidak berpeluang mengikuti lawatan itu.

Selain sesi taklimat, pelajar turut diberi peluang menyertai kuiz am dan aktiviti berkaitan proses air minuman di situ.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Pemotoran

sumber :-

Utusan Online - Pemotoran


Kecil tapi menawan

Posted:

Kecil tapi menawan

Kecil tapi menawan

Oleh MOWARDI MAHMUD
bisnes.utusan@gmail.com

BADANNYA berwarna merah jambu cukup memukau mata yang memandang terutama para peminat di kalangan wanita, sekali gus kehadirannya segera dirasai.

Tapi, itu bukan daya penarik tunggal, bersaiz kecil dan kompak serta reka bentuk sporty menjadikannya cukup menawan. Pantas sekali kata orang, 'sesuatu yang menarik tidak semestinya bersaiz besar', itulah Suzuki Alto 1.0L.

Biarpun mulanya agak janggal untuk memandu uji kereta yang diselimuti dengan warna kegemaran perempuan, penilaian terhadapnya tidak terganggu sama sekali, apabila prestasinya didapati tidak kurang hebatnya.

Selain lebih luas pada ruang pemanduan berbanding saingan tempatan, ia juga menawarkan kemampuan enjin lebih baik kerana pada pecutan sehingga 160 kilometer, tidak menunjukkan sebarang getaran atau terasa melayang ketika mengambil selekoh.

Bagaimanapun, kereta yang turut dilengkapkan dengan beg udara itu dirasakan agak 'lambat panas' sebelum ia mampu memecut untuk mencapai rentak kelajuan diingini.

Sebenarnya ia bukan satu kelemahan ketara bagi kereta yang diimport sepenuhnya ini. Pemanduannya lebih sesuai di kawasan bandar dan bukannya satu perjalanan yang jauh.

Di sebalik beberapa kekurangan yang sepadan dengan harga yang berpatutan dari segi reka bentuk dalaman dan penyelaras cermin sisi yang cuba ditambah baik, ia sepatutnya mampu menarik perhatian.

Suzuki Alto 1.0L yang berjaya mendapat tempahan menggalakkan, menawarkan peluang memiliki kereta untuk mereka yang bujang, berpasangan dan keluarga kecil ataupun wanita yang menginginkan kereta secomel mereka tanpa adanya kompromi daripada segi keselamatan mereka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harian Metro: Hati

sumber :-

Harian Metro: Hati


Buah hidangan pemula

Posted: 10 Apr 2011 07:27 AM PDT

SEGAR...amalkan rutin membeli pelbagai jenis buah-buahan supaya tidak jemu.
SEGAR...amalkan rutin membeli pelbagai jenis buah-buahan supaya tidak jemu.

TIDAK suka buah-buahan? Malas membeli dan jarang sekali menu buah-buahan ada dalam hidangan di rumah.

Buah-buahan pun hanya disentuh ketika dijamu orang lain atau ketika menikmati hidangan bufet.

Memang sangat rugi jika tidak mengambil kesempatan terhadap kelebihan buah yang begitu banyak sekali khasiatnya. Bukan itu sahaja, buah sering dikatakan pembantu yang baik dalam mengekang obesiti daripada menimpa diri manusia.

Gaya hidup sihat bukan hanya dikaitkan dengan tabiat rajin bersenam tetapi juga mengamalkan pemakanan berhemah.


Buah-buahan elok dimakan sebelum nasi kerana selain khasiat buah dapat membantu penghadaman, ia juga membuatkan kita terasa penuh perut dan mengelakkan kita terlebih makan selepas itu.


Jadi, budaya menjadikan buah sebagai pencuci mulut dan dihidang selepas habis makan harus dibuang sebaliknya jadikan ia sebagai hidangan pemula.

Kebanyakan buah-buahan mengandungi lemak yang rendah dan membekalkan pelbagai jenis zat seperti vitamin A dan C, asid folik, zat besi serta kalsium.

Buahan-buahan juga berserat tinggi yang membantu dalam mengelakkan masalah sembelit. Ia bukan saja mudah disediakan malah mudah dihadam.

Sebenarnya ramai yang mengetahui kelebihan yang ada pada buah-buahan tetapi tidak berdisiplin mengambilnya.

Marilah melatih diri supaya menyukai buah dan memakannya secara rutin. Tanamkan azam supaya buah sentiasa ada dalam menu makan setiap kali dan sangat elok dijadikan kudapan ketika menunggu waktu makan utama.

 • Pastikan buah ada di dalam pembelian barang dapur setiap minggu.
 • Beli pelbagai jenis buah supaya tidak mudah jemu. Campurkan buah yang disukai dan tidak disukai supaya ia dapat dimakan bersama-sama.
 • Bawa buah-buahan ke pejabat sebagai bekalan supaya mudah menjadi kudapan.
 • Jadikan buah sebagai snek ketika menonton televisyen ataupun menonton wayang.
 • Ketika bosan melalui kesesakan jalan raya, makan buah seperti campuran hirisan mangga dan jambu, bukannya snek tidak berkhasiat yang banyak perasa makanan.
 • Sekiranya anda berpuasa sunat Isnin dan Khamis, latih diri berbuka dengan buah-buahan dan segelas air, kemudian terus bersolat Maghrib. Anda boleh lihat walaupun hanya buah yang dimakan, anda sudah boleh berasa kenyang.
 • Sekiranya anda tidak menyukai sesuatu buah walaupun buah itu berkhasiat tinggi contohnya betik dan pisang, cuba memakan dengan cara mengisarnya. Dengan menjadikannya jus, anda tidak perlu melalui proses mengunyah.
 • Menjadikan buah sebagai jus adalah proses cepat dan mudah bagi mengambil buah.
 • Sekiranya mengadakan majlis pastikan salad buah-buahan menjadi menu utama supaya anda dapat menggalakkan pemakanan buah bersama kawan dan keluarga.
 • Walaupun buah berkhasiat tinggi, anda tetap tidak boleh memakannya secara berlebihan. Makan apa saja pun perlu bersederhana dan tidak melampau. Sekiranya anda berpenyakit terutama kencing manis, pastikan mendapat nasihat doktor sebelum memakan buah kerana ia mungkin memudaratkan.

  Resipi salad buah-buahan (sesuai untuk enam tetamu)

  Bahan:
  2 biji epal hijau (dipotong dadu)
  2 biji epal merah (dipotong dadu)
  1/2 kilo anggur merah
  1/2 kilo anggur hijau
  2 biji mangga (dipotong dadu)
  1 nanas (dipotong kiub)
  3 biji belimbing besi (dipotong kiub)
  1/2 biji tembikai susu (dipotong kiub)
  3 cawan yogurt (perisa yang disukai)

  Cara penyediaan:
  Semua buah-buahan digaul dengan yogurt dan disimpan di dalam peti sejuk. Hidang setelah tetamu datang dan makan bersama-sama.

 • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Rekaan inovatif

  Posted: 10 Apr 2011 07:18 AM PDT

  JIKA disebut saja namanya pasti ramai yang kenal kerana jenama bekas makanan ini sering dijadikan pilihan utama berbanding jenama lain yang ada di pasaran.

  Tupperware Brands Malaysia yang diyakini lebih daripada 60 tahun dikenali dengan bekas makanan serta botol air yang direka khusus bagi menjaga alam sekitar dengan mengurangkan pengumpulan dan timbunan sampah. Sesuai dengan buatannya daripada material terpilih dan tahan lama, jenama Tupperware lebih digemari kerana mengambil kira pelbagai aspek berkaitan kesihatan dengan kebanyakan bahannya bebas kandungan toksik dan karsinogenik yang memudaratkan. Bagi menghargai pelanggannya, Tupperware memperkenalkan kempen terbarunya yang diberi nama The One Touch Air Tight Challenge sempena penjualan terbaik bagi produk One Touch, baru-baru ini. Pengarah Pemasaran Tupperware Brands Malaysia, Christine Wong, berkata tujuan kempen itu diadakan bagi menghargai pelanggan kerana sumbangan dan kepercayaan mereka yang menjadikan jenama ini sebagai penjual bekas makanan terbaik. Tambahnya, Tupperware Brands direka dengan rekaan yang inovatif bagi memberi manfaat kepada pelanggannya yang kini sudah berusia lebih 60 tahun. "Kempen ini diperkenalkan bagi menjelaskan kebaikan produk dengan cara yang lebih kreatif dan bermakna. "Inovatif adalah pencetus idea yang membawa kami untuk terus maju dan mengikat kami untuk mengekalkan tradisi sebagai peneraju utama bekas makanan," katanya. Bagi menyertai cabaran ini, peserta hanya perlu menghantar SMS ke 012-7830790 menggunakan kata laluan Tupperware Airtight diikuti dengan nama peserta sebelum tarikh tutup pada 31 Mei 2011.


  Peserta ke-100, 200 dan 300 dengan jawapan yang betul akan menerima hamper daripada Tupperware bernilai RM50 dan akan memenangi telefon bimbit Samsung Galaxy sebagai hadiah utama cabaran ini jika berjaya. Untuk sebarang maklumat lanjut mengenai cabaran itu, peserta boleh melayari laman web tupperwarebrands.com.my atau facebook.com/tupperwarebrandsmalaysia.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Kosmo Online - Komuniti Kita

  sumber :-

  Kosmo Online - Komuniti Kita


  Kerja amal pandu puteri Terengganu

  Posted:

  Kerja amal pandu puteri Terengganu

  Kerja amal pandu puteri Terengganu


  AHLI pandu puteri Terengganu bersama pelajar sekolah sempena program Pandu Puteri Turun Padang di Dungun baru-baru ini.


  KHIDMAT MASYARAKAT. Seramai 50 ahli pandu puteri dari Terengganu menyertai program Pandu Puteri Turun Padang di beberapa buah kampung dalam daerah Dungun baru-baru ini.

  Program anjuran Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) cawangan Terengganu itu adalah bertujuan mendekatkan ahli persatuan dengan kerja-kerja kemasyarakatan selain merapatkan hubungan antara kedua-dua pihak.

  Ketua Pesuruhjayanya, Zaini Mohd. Nor berkata, tiga kampung di Dungun yang terlibat ialah Kampung Seberang Pintasan, Teluk Bidara dan Balik Bukit.

  Sepanjang program berlangsung, pelbagai aktiviti telah dilakukan termasuklah gotong- royong membersih pantai, kelas tambahan untuk pelajar Ujian Pencapaian Sekolah Rendah dan Penilaian Menengah Rendah, seminar motivasi dan ceramah kesihatan, pertandingan masakan, gubahan, menjahit manik serta bengkel membuat roti dan kek.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  SK Tekam Utara juara Kejohanan Olahraga Zon Gelanggi

  Posted:

  SK Tekam Utara juara Kejohanan Olahraga Zon Gelanggi

  SK Tekam Utara juara Kejohanan Olahraga Zon Gelanggi


  MURID SK Tekam Utara yang menyertai Kejohanan Olahraga Zon Gelanggi di Jengka baru-baru ini.  JUARA. Sekolah Kebangsaan (SK) Tekam Utara, Gelanggi dinobatkan sebagai juara setelah menggondol lapan pingat emas pada Kejohanan Olahraga Zon Gelanggi yang berlangsung di Stadium Mini Bandar Pusat, Jengka, Pahang baru-baru ini.

  Sekolah tersebut turut meraih lima pingat perak dan dua gangsa, manakala tempat kedua disandang oleh SK Kota Gelanggi 2 yang memperoleh lima pingat emas, tiga perak dan empat gangsa.

  Tempat ketiga pula disandang oleh SK Lepar Utara 1 dengan tiga pingat emas, dua perak dan lapan gangsa.

  Majlis perasmian dan penyampaian hadiah disempurnakan oleh Penyelia Pembangunan Manusia Unit Sukan Jengka, Sopian Kassim.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Anggota polis bergotong-royong sempena Hari Polis

  Posted:

  Anggota polis bergotong-royong sempena Hari Polis

  Anggota polis bergotong-royong sempena Hari Polis


  SEBAHAGIAN daripada anggota dan pegawai polis yang menyertai gotong-royong di Bukit Baru baru-baru ini.  GOTONG-ROYONG. Kesibukan menjalankan tugas tidak menghalang 100 anggota dan pegawai polis Melaka meluangkan masa untuk mengadakan gotong-royong membersihkan kediaman mereka di Kompleks Perumahan Polis Seri Temenggong, Bukit Baru baru-baru ini.

  Aktiviti sempena Hari Polis Ke-204 itu diketuai Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Shah Gzali Khan Shahadad bermula pada pukul 7.30 pagi melibatkan semua cawangan polis negeri.

  Menurut Shah Gzali, program gotong-royong menjadi salah satu amalan anggota polis di negeri ini apabila mereka mengadakan aktiviti gotong-royong setiap dua minggu sekali.

  "Diharapkan usaha sebegini dapat menjadi contoh kepada masyarakat agar tidak menjadikan kesibukan kerja sebagai alasan untuk membersihkan kawasan rumah mereka," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Megabait

  sumber :-

  Utusan Online - Megabait


  Kenapa cache perlu kosong?

  Posted:

  Kenapa cache perlu kosong?

  Kenapa cache perlu kosong?


  Cache perlu dikosongkan bagi mengelakkan maklumat penting anda diceroboh. - Gambar hiasan


  Setiap kali selepas keluar atau log out daripada laman web perbankan internet, sering kali ada arahan untuk meminta kita mengosongkan cache. Apa itu cache dan kenapa perlu mengosongkannya?

  -Murni , Temerloh

  Cache adalah merupakan tempat simpanan sementara untuk menyimpan sesuatu maklumat atau data yang sedang diproses atau digunakan dalam sesebuah komputer.

  Ia akan berada dalam bahagian tertentu pada cakera keras sesebuah komputer.

  Bagi setiap pelayar web atau browser seperti Internet Explorer atau Mozilla Firefox dan sebagainya, segala maklumat web yang dilayari akan di simpan sementara dalam cache bagi setiap pelayar web tersebut.

  Ini termasuk login dan kata laluan yang kita gunakan untuk memasuki sesebuah laman web seperti perbankan Internet, laman web sosial dan sebagainya.

  Disarankan setiap kali sesudah kita memasuki sesebuah laman web terutama yang mempunyai transaksi kewangan, maklumat peribadi atau lain-lain, dikosongkan terlebih dahulu ruangan cache pelayar web bagi komputer yang digunakan.

  Ini kerana sesiapa sahaja yang boleh mencapai komputer tersebut dan seterusnya pergi ke ruangan cache akan boleh memperolehi segala maklumat dan data yang terdapat di dalamnya.

  Namun begitu, sekiranya ia adalah komputer kepunyaan sendiri, bagaimana?

  Ya. Ia tiada masalah tetapi bagaimana sekiranya komputer tersebut jatuh ke tangan orang lain atau dipinjam untuk kegunaan orang lain?

  Sudah tentu ia berisiko apatah lagi sekiranya komputer tersebut bukan milik kita seperti komputer yang terdapat di makmal-makmal pusat pengajian atau kedai-kedai akses Internet.

  Lagi satu masalah adalah sekiranya komputer kita sering menggunakan capaian Internet tanpa wayar seperti Wi-fi dan sebagainya, ia memudahkan komputer tersebut terdedah kepada aktiviti pencerobohan atau penggodaman.

  Sudah tentu sekiranya ia dicerobohi, maklumat dan data dalam cache tadi mudah diperolehi.

  Bagi keselamatan maklumat dan data, perlu kita menghapuskan data atau maklumat yang terdapat di dalam cache pada pelayar web yang digunakan.

  Seterusnya adalah kaedah untuk menghapuskan data yang terdapat dalam cache bagi pelayar web Internet Explorer dan Mozilla Firefox.

  Bagi Internet Explorer, ruangan cache ini dikenali sebagai Temporary Internet Files. Sila ikut langkah-langkah yang di bawah:-

  *Klik 'Tools'

  *Pilih 'Internet Options'

  *Klik 'General'

  *Pada ruangan 'Browsing History', klik 'Delete'

  *Pilih 'Temporary Internet Files' dan klik 'Delete'

  *Klik 'OK'

  *Klik 'OK' sekali lagi untuk menutup Internet Options.

  Bagi Mozilla Firefox sila ikut langkah-langkah yang di bawah:-

  *Klik 'Tools'

  *Pilih 'Options'

  *Pilih 'Advanced' dan klik 'Network'

  *Pada ruangan Offline Storage , klik Clear Now.

  *Klik 'OK'

  Bagi pelayar web Mozilla Firefox, ia boleh dikonfigur secara automatik dengan mengosongkan ruangan cache apabila program Mozilla ditutup. Iaitu dengan cara seperti yang berikut:-

  *Klik 'Tools'

  *Pilih 'Options' , pilih 'Privacy'

  *Pada ruangan 'History', setkan bahagian 'Firefox will:' kepada Use custom settings for history.

  *Klik kotak semakan untuk Clear history when Firefox closes.

  *Klik pada Settings, akan dipapar satu tetingkap Settings for Clearing History.

  *Klik pada kotak semakan untuk ruangan 'Cache'.

  *Klik 'OK' dan klik sekali lagi 'OK'

  Itulah maklumat dan panduan berkenaan dengan cache yang ada dalam pelayar web yang digunakan.

  Cara untuk menghilangkan data pada cache ini tidak sama bagi kesemua jenis pelayar web.

  Di sini, saya berikan panduan untuk menghilangkan data cache yang ada pada pelayar web Internet Explorer dan Mozilla Firefox sahaja.

  Sekiranya ada permintaan untuk pelayar-pelayar web yang lain, sila e-melkan kepada saya. Semoga semuanya memberi manfaat kepada semua.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Pemprosesan pantas komputer

  Posted:

  Pemprosesan pantas komputer

  Pemprosesan pantas komputer

  Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN


  Pengurus Jualan Negara AMD Malaysia, Alex Tan (kiri), Ben Williams (tengah) dan Pengarah Pemasaran Produk Pelanggan, Bob Grim, menunjukkan AMD Fusion APUs yang terkini.


  SEBAGAI pengguna komputer, kita pasti mahukan pemprosesan yang cepat, cekap, menjimatkan tenaga serta kurang mengeluarkan haba terutama bagi mereka yang gemar meletakkan computer riba atau netbook di atas riba.

  Justeru syarikat pengeluaran pemprosesan komputer, AMD melancarkan pemprosesan pecut kelas terkini di negara ini.

  Ia menggabungkan keupayaan komputer yang lebih hebat berbanding pemprosesan komputer lain sebelum ini.

  AMD Fusion Family Accelerated Processing Units (APU) menggabungkan teknologi CPU berbilang teras (x86) dalam satu reka bentuk acuan tunggal iaitu enjin pemprosesan selari dan grafik berkuasa tinggi.

  Teknologi berkenaan khusus untuk blok video laju berdefinisi tinggi dan penghantaran data dengan kelajuan tinggi merentasi pelbagai jenis teras pemprosesan dalam reka bentuk berkenaan.

  Antara ciri-ciri rangkaian produk baru berkenaan adalah main semula video HD bebas sentak, penerobosan dalam kuasa kuda pengkomputeran bagi mengendalikan aplikasi paling mencabar, grafik boleh-DIRECTX 11 dan jangka hayat bateri sepanjang hari.

  AMD mengesahkan lebih 35 sistem berasaskan AMD Fusion akan dilancarkan di rantau Asia Pasifik pada separuh pertama tahun ini.

  Setakat ini, AMD menjangka syarikat pengeluar komputer utama seperti Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony dan Toshiba bakal mengumumkan rancangan mengaplikasi sistem berasaskan AMD Fusion APU pada nilai menarik serta harga mampu dimiliki pengguna.

  Naib Presiden Korporat dan Pengurus Besar AMD, Asia Pasifik, Ben Williams berkata, AMD Fusion sedang berusaha memberikan pengalaman digital jauh lebih baik bagi pengguna komputer.

  "AMD Fusion akan membekalkan rakan kongsi teknologi kami dengan keupayaan mencipta faktor bentuk yang baru dan menarik serta aplikasi termaju untuk memenuhi keperluan pengguna," katanya.

  Beliau menyatakan demikian pada majlis pelancaran pemprosesan AMD Fusion APU di Bandar Damansara Perdana, Selangor baru-baru ini.

  Kini dengan kandungan HD di mana-mana seperti video YouTube dan permainan DirectX 11 kepada Blu-ray, dunia sedang memanfaatkan pelbagai cara bagi menikmati kandungan berkenaan dengan komputer berfungsi sebagai hub.

  Dengan adanya VISION Engine ciptaan AMD keupayaan yang ada pada semua komputer peribadi berkuasa AMD Fusion APU, menjadi ketara lebih jelas dan realistik.

  VISION Engine merupakan rangkuman Grafik boleh-DirectX 11 iaitu pemprosesan selari besar bagi meningkatkan prestasi Blok pecut video UVD3 yang terdapat dalam AMD Radeon HD 6800 Series GPU baru.

  Keupayaan pemacu grafik unik dikemaskini setiap bulan untuk meningkatkan prestasi visual secara berterusan.

  Dengan memilih komputer peribadi yang dilengkapi dengan VISION Engine dan perisian daripada rakan-rakan kongsi AMD bermakna pelayaran Internet menjadi suatu pengalaman lebih laju.

  Ia melibatkan pelbagai aplikasi, main semula video 1080p HD cukup hebat, lancar dan senyap, video definisi standard seakan HD, kandungan 2D boleh diubah kepada 3D stereoskopik, laman web yang intensif grafik dengan memuat lebih laju.

  Manfaat lain termasuk memanipulasi kandungan HD yang pantas dan mudah dan permainan 3D pada resolusi HD adalah pantas dan bagaikan hidup.

  Sebahagian besar pengalaman pengkomputeran dipautkan kepada perisian dan sehingga kini syarikat pembangun perisian dikekang oleh sifat bebas di mana CPU dan GPU memproses maklumat.

  Banyak lagi aplikasi boleh berjalan serentak dan boleh beroperasi lebih laju daripada reka bentuk terdahulu dalam kelas yang sama.

  Selain itu teknologi terkini AMD memungkinkan hayat bateri tahan sepanjang hari melebihi 10 jam.

  Ciri-ciri menjimatkan kuasa terdapat dalam reka bentuk cip tunggal yang dapat memanjangkan masa antara plug-in dan semasa menikmati kandungan HD.

  Platform rendah kuasa 2011 (kod nama Brazos) memperkayakan pengalaman pengkomputeran harian dan boleh didapati mulai sekarang dalam dua variasi APU: Siri-E dan Siri-C.

  Ciri-ciri APU menampilkan teras x86 CPU baru diberi nama kod 'Bobcat' yang merupakan pertama daripada AMD sejak tahun 2003 dan telah direka daripada peringkat bawah untuk memberikan prestasi mudah alih yang begitu hebat.

  Platform aliran utama 2011 khusus untuk computer peribadi berprestasi tinggi dan aliran utama.

  Platform berkenaan akan menampilkan APU 'Llano' Siri-A acuan 32nm yang merangkumkan sehingga empat x86 teras dan GPU aras-diskret boleh-DirectX 11.

  Pemprosesan terkini AMD dijadualkan berada di pasaran pada separuh pertama tahun 2011.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Agrobiz

  sumber :-

  Utusan Online - Agrobiz


  Miaow Miaow dapat pengiktirafan

  Posted:

  Miaow Miaow dapat pengiktirafan

  Miaow Miaow dapat pengiktirafan

  Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
  Gambar RASHID MAHFOF


  Miaow miaow memberikan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan sekitar Batu Pahat, Johor.


  Sebelum sampai ke kilang Miaow Miaow, ada satu perkara yang bermain di fikiran. Apakah agaknya keistimewaan atau makna perkataan miaow miaow sehingga menjadi jenama makanan ringan.

  Kesempatan bertemu dan menemubual dengan pengasas merangkap Pengarah Urusan Kumpulan Miaow Miaow Food Products Sdn. Bhd., Chink Poh Cheng berjaya merungkaikan segalanya.

  "Segalanya bermula apabila kami berbincang dengan ahli keluarga bagi mencari jenama yang mudah diingat dan disebut oleh semua orang walau seorang kanak-kanak.

  "Secara kebetulan, tiba-tiba seekor kucing peliharaan ahli keluarga kami melintas di hadapan sambil mengiau.

  "Serentak kami bersepakat menggunakan perkataan miaow miaow sebagai jenama produk makanan ringan," katanya membuka cerita.

  Sudah sememangnya apabila sebut saja Miaow Miaow kita pasti teringat makanan ringan yang dijual di pasar raya, stesen minyak dan kedai runcit.

  Logo wajah kucing berwarna hijau kuning dengan perkataan Miaow Miaow sememangnya sinonim dengan makanan ringan kegemaran kanak-kanak.

  Ditanya bagaimana syarikat Miaow Miaow memulakan operasinya, Poh Cheng berkata, segalanya bermula pada tahun 1975 sebagai syarikat jual beli serbuk pencuci dari Taiwan dengan modal hanya RM8,000.

  "Sebenarnya pelbagai cabaran yang terpaksa kami lalui sebelum sampai hingga ke tahap ini," katanya semasa ditemui di kilangnya di Parit Sengkuang, Sri Gading, Batu Pahat, Johor.

  Lawatan tersebut merupakan usaha AgroBank bertujuan menjejaki usahawan bimbingannya begitu menyerlah dan berjaya.

  Poh Cheng yang ketika itu bekerja di sebuah syarikat broker saham berhenti kerja bagi memberikan komitmen sepenuh masa kepada .

  Ini bagi membolehkan Poh Cheng mengubah haluan dengan menceburkan diri dalam perniagaan sabun serbuk.

  Bagaimanapun bagi mempelbagaikan perniagaanya, dia serta ahli keluarganya menceburkan diri dalam pembungkusan dan pengedaran makanan seperti biskut dan makanan ringan.

  Pada 1989, dia membina kilang menggunakan wang yang dikumpul semasa bekerja dan keuntungan yang didapati semasa perniagaan sabun.

  Walaupun tiada sebarang pengalaman dalam bidang perniagaan Poh Cheng sentiasa mengemaskini akaun setiap hari.

  "Bagi saya dalam perniagaan kita perlukan melakukan tiga perkara utama iaitu kemas kini akaun setiap hari, periksa stok setiap bulan dan membayar pembekal secara tunai pada masa yang ditetapkan," katanya.

  Poh Cheng berkata, semuanya hasil pengalaman yang ditimba semasa bekerja dengan bekas majikannya.

  "Saya menggunakan segala pengalaman yang saya timba semasa bekerja di firma broker bagi memajukan perniagaan.

  "Sehingga kini kami masih melakukan perkara yang sama," katanya.

  Memandangkan tiada pengalaman dalam bidang peruncitan, Poh Cheng mengambil inisiatif melakukan analisis jualan setiap hari bagi meninjau trend pasaran pengguna.

  "Ketika itu saya mendapati pembeli makanan ringan di kedai runcit lebih menyukai makanan yang dibungkus dalam paket-paket kecil yang murah dan mudah dibeli.

  "Mungkin pelanggan di kedai runcit kebanyakannya terdiri daripada kanak-kanak dan mereka yang berpendapatan rendah.

  "Ketika itu pembelian dengan paket besar belum lagi menjadi kebiasaan orang ramai," katanya yang sentiasa mencari perubahan untuk membangunkan perniagaan.

  Bagaimanapun perniagaan biskut tidak mendapat sambutan sehingga beliau berubah kepada makanan ringan.

  Kini, segala penat lelahnya membuahkan hasil apabila syarikat Miaow Miaow kini mempunyai 215 orang pekerja.

  Malah apa yang lebih membanggakan, produk Miaow Miaow telah mendapat pengiktirafan HACCP pada tahun 2003, ISO 9001:2000 dan sijil Halal.

  "Di sini kami amat menitik berat mengenai kebersihan, kesihatan, keselamatan makanan, halal tanpa berkompromi dengan rasa kegemaran pelanggan," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Rempah perniagaan keluarga Noraini

  Posted:

  Rempah perniagaan keluarga Noraini

  Rempah perniagaan keluarga Noraini

  Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
  Gambar RASHID MAHFOF


  Noraini Nasir (kiri) memerhatikan adunan rempah mi bandung
  di rumahnya di Batu Pahat, Johor.


  Berada dalam keluarga yang berniaga sate secara kecil-kecilan, menjadikan Noraini Nasir, 58, tidak kekok menjalankan perniagaan.

  Pengalaman membantu ibunya berniaga soto, sate dan mi bandung dengan menyediakan ramuan rempah akhirnya menjadikan Noraini mahir dan seterusnya mampu menghasilkan rempah soto dan mi bandungnya sendiri.

  Hasil titik peluh dan ilmu yang dipelajari daripada keluarga, khususnya ibu, Noraini kemudian berjinak-jinak berusaha memulakan perniagaan sendiri.

  Namun, ketika itu pasaran Noraini hanya terhad kepada saudara-mara dan sahabat-handai yang tinggal berhampiran.

  "Ketika itu saya mula menghasilkan satu kilogram (kg) rempah.

  "Kemudian meningkat kepada tiga kg, lima kg hinggalah sekarang lebih 15 kg sehari," katanya semasa ditemui di rumahnya di Kampung Sate, Batu Pahat, Johor baru-baru ini bersama-sama rombongan AgroBank.

  Selepas mendirikan rumah tangga, semangat Noraini untuk meningkatkan perniagaannya tidak luntur, malah sentiasa sentiasa berusaha mencari jalan meningkatkan ekonomi keluarga.

  Noraini yang tidak betah tinggal diam di rumah mula mengikuti pelbagai kursus seperti jahitan dan masakan.

  Lebih meminati masakan, Noraini memilih bidang jahitan sebagai mengisi masa lapang dengan menjahit baju ahli keluarga serta kelengkapan rumah lain.

  "Selepas berumah tangga, saya memilih untuk mengeluarkan rempah soto dan mi bandung yang pada mulanya untuk pasaran saudara-mara, sahabat-handai dan jiran," katanya yang banyak dibantu oleh anak ketiganya Nurulhuda Ahmad.

  Noraini berkata, sehingga kini anak-anaknya banyak membantu dalam operasi mengeluarkan rempah.

  "Kini selain anak-anak membantu, terdapat tiga orang pekerja sambilan bagi melicinkan operas pengeluaran rempah," katanya yang merupakan anak ketiga daripada lima beradik.

  Ketika permintaan rempah soto dan mi bandung keluarannya semakin meningkat, Noraini menjengah Bank Pertanian Malaysia (kini dikenali dengan AgroBank) bagi mendapatkan pinjaman bagi menambahkan modal.

  Kali pertama pada tahun 2003, beliau mendapat pinjaman menerusi skim Skim Kredit Mikro (SKM) berjumlah RM10,000.

  Apabila perniagaan semakin meningkat, Noraini memohon pinjaman tiga kali lagi pada tahun 2006, 2007 dan 2010.

  Pada kali kedua, Noraini mendapat pinjaman sebanyak RM10,000 menerusi skim Modal Usahawan Tani (MUST) Normal.

  Pada kali ketiga, sekali lagi beliau mendapat pinjaman RM20,000 menerusi skim MUST Normal.

  Manakala pada tahun lepas dia menerusi skim Micro ESP-i sebanyak RM20,000 untuk membesarkan lagi perniagaannya bagi membeli mesin dan pelbagai peralatan lain.

  Buat masa sekarang, Noraini boleh mengeluarkan sehingga 3,000 hingga 4,000 bungkus rempah soto dan mi bandung sebulan.

  Bercerita mengenai pasaran, Noraini berkata, biasanya pembeli akan datang ke rumah mendapatkan bekalan.

  "Sehingga kini, rempah soto dan mi bandung Nurain boleh didapati di kedai runcit, pasar serta pasar mini sekitar Batu Pahat dan Muar.

  "Selain itu pengusaha kantin sekolah dan restoran di sekitar Batu Pahat dan Muar juga mendapat bekalan rempah dari saya," katanya.

  Menyentuh mengenai bahan mentah yang digunakan yang menjadikannya lain daripada yang lain, Noraini berkata, dia sentiasa memastikan mutu bahan mentah terutama ketumbar yang digunakan.

  "Saya sentiasa menggunakan rempah seperti ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang bermutu dan tulen bagi memastikan rasanya," katanya.

  Dia juga sentiasa ingat pesanan arwah suaminya agar sentiasa memastikan bahan yang digunakan bermutu tinggi bagi kepuasan pelanggan.

  Noraini menambah, beliau mempunyai impian membina kilang memproses rempah soto dan mi bandung serta meluaskan lagi pasaran hingga ke seluruh negara malah ke luar negara.

  Menyentuh mengenai persaingan, Noraini berkata, dia sentiasa mendapat maklum balas yang baik daripada pelanggan.

  "Ini dapat dicapai dengan menjaga kualiti dan mendapatkan bahan mentah terbaik daripada pembekal," katanya.

  Noraini berharap usahawan yang baru berjinak-jinak dengan perniagaan sepertinya mulakan dengan modal yang kecil dan tidak lekas putus asa.

  "Saya mulakan usaha ini dengan modal sendiri yang sangat kecil sebanyak RM200 dan saya bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Kosmo Online - Stailo

  sumber :-

  Kosmo Online - Stailo


  RZAC Cosmetics meniti pasaran antarabangsa

  Posted:

  RZAC Cosmetics meniti pasaran antarabangsa

  RZAC Cosmetics meniti pasaran antarabangsa

  Oleh ROSMALINA ABD. KADIR
  rosmalina.kadir@kosmo.com.my  PERTAMA kali bersua muka dengan pengasas kosmetik RZAC Cosmetics Sdn. Bhd., Datuk Kamaliah Abdul Halim, 51, beliau tampil sederhana sahaja. Tiada solekan tebal saat menyambut kehadiran para petugas media di banglo kediamannya di Kepala Batas, Pulau Pinang minggu lalu.

  Tetapi, di sebalik penampilan yang ringkas itu, Kamaliah yang rendah diri dan mesra disapa sebagai Kak Kay mempunyai cita rasa penampilan yang tersendiri. Tatkala tetamu menjamah sarapan pagi, Kamaliah menyarungkan busana warna asas hitam putih persis gaya wanita moden Indonesia.

  "Kesemua pakaian saya dibeli di Medan, Indonesia. Saya dan anak gadis saya sememangnya sudah jatuh cinta dengan rekaan busana dari seberang," katanya semasa sesi suai kenal.

  Tetapi fesyen bukanlah tujuan utama Kamaliah membuka pintu banglonya yang turut mendapat sentuhan dari seberang itu. Wanita kecil molek yang obses dengan kecantikan itu optimis mahu meletakkan dirinya sebaris jutawan kosmetik ternama negara yang mempunyai rangkaian bisnes peringkat antarabangsa.

  "Sejak kecil saya suka pada kecantikan, malah cita-cita awal saya ialah ingin menjadi pramugari. Pada saya, kecantikan itu penting tidak kira usia atau jantina.

  "Meskipun ayah mahu saya menjadi ustazah, saya akhirnya memilih bidang kecantikan kerana minat saya tertumpu di situ," katanya.

  Minat beliau di dalam bidang kecantikan bermula hampir 40 tahun lalu. Katanya ketika berusia 12 tahun lagi beliau sudah terdedah dengan alat solek malah turut menggunakannya.

  "Saya suka lihat ibu saudara memakai alat solek, malah apabila dia tiada, sayalah menggunakannya. Saya suka kelihatan cantik, justeru selepas tamat tingkatan lima, saya mula menjual produk kecantikan," kata beliau.

  Bekerja sebagai kerani

  Kamaliah berkata, beliau pernah bekerja sebagai kerani di sebuah jabatan kerajaan di Perak tetapi hanya bertahan beberapa tahun kerana suasana kerja tidak sesuai dengan dirinya.

  "Saya berkahwin ketika usia 21 tahun dan beberapa tahun kemudian suami melanjutkan pelajaran ke Scotland. Saya turut ke sana menemani suami," ujar Kamaliah ramah.

  Menurutnya, ketika di Scotland, beliau tidak mahu membiarkan masa berlalu begitu sahaja. Kamaliah mengambil peluang niaga ketika suaminya sedang sibuk belajar dengan membuat nasi lemak untuk dijual kepada penuntut Malaysia.

  Hasil jualan pula digunakan untuk membeli alat solek, melancong dan memenuhi keperluan asas di sana.

  Kamaliah berkata, sekembalinya kami ke tanah air, saya terbaca dalam sebuah majalah bahawa pengedar diperlukan untuk menjual satu produk kecantikan dari luar negara.

  "Tanpa berlengah, saya ke ibu pejabatnya di Kuala Lumpur dan memohon membuka cawangan di Butterworth.

  "Pada masa itu saya dikehendaki membayar RM10,000 dan kerana tidak cukup wang, saya minta membayarnya empat kali selain terpaksa meminjam dengan ibu bapa," katanya.

  Membuka kedai


  RANGKAIAN produk kecantikan RZAC Cosmetics yang mendapat sambutan memberangsangkan. Antaranya adalah pembayang mata, penggaris mata, pemerah pipi dan bulu mata palsu.


  Menurutnya, pada 1998 beliau berjaya membuka kedai di Taman Selat, Butterworth dengan menjual produk tersebut.

  "Sejak saya jual produk ini, jualannya laris dan dari situ saya buka salun. Namun, pada satu ketika produk ini merudum dan perniagaan mula terjejas.

  "Tidak mahu bergantung harap dengan produk ini saja, pada tahun 2000 saya terfikir untuk mencipta produk sendiri kerana sudah ada pengalaman.

  "Produk ini dihasilkan di rumah dan antara produknya ialah sabun muka, pelembap dan pembersih," cerita Kamaliah.

  Demi memastikan produk tersebut berjaya, beliau melakukan pemasaran sendiri dengan bergerak dari rumah ke rumah.

  "Bukan mudah untuk orang ramai menerima produk ini, namun saya kuatkan semangat sehingga sedikit demi sedikit ia mula dikenali," imbas Kamaliah.

  Menurutnya, daripada empat produk awal, kini syarikatnya mempunyai hampir 200 produk kecantikan dan penjagaan imej wanita dari hujung rambut hingga hujung kaki.

  Selain itu, daripada menyewa lot kedai di Taman Selat, beliau berjaya memiliki bangunan tiga tingkat milik sendiri di Seberang Jaya yang turut menempatkan ibu pejabat, salun, pusat kecantikan serta penjualan produk.

  Kamaliah juga boleh berbangga dengan kejayaannya membuka cawangan di Bertam, Kepala Batas selain berhasrat mewujudkan satu cawangan RZAC di setiap negeri pada masa depan.

  Kegigihan Kamaliah mengembangkan perniagaan kosmetik tidak pernah surut. Pada tahun 2005, beliau berjaya membuka kilang pembungkusan produk kosmetik sendiri bertaraf Amalan Pengilangan Baik (GMP) di kawasan Perindustrian Ringan, Prai diikuti pembukaan RZAC Classique Spa.

  Jenama RZAC Cosmetics juga berjaya menembusi pasaran Indonesia dengan pembukaan cawangan butik kecantikannya di Medan. Sebelum itu, jenama itu telah menembusi pasaran pengguna di Thailand dan Filipina.

  "Bukan mudah menembusi pasaran antarabangsa lebih-lebih lagi di Indonesia yang terkenal sebagai pengeluar produk kecantikan berasas herba.

  "Kini jenama ini menawarkan lebih 200 produk penjagaan kulit termasuk alat solek dan produk untuk spa, selain lebih 500 senarai pengedar di seluruh negara," katanya yang mengaku bangga dengan pencapaiannya itu.

  Bagaimanapun katanya, tanpa sokongan suami dan keluarga tercinta, tidak mungkin beliau mampu berada pada tahap sekarang.

  "Sejak membuka cawangan di Medan, saya berulang-alik ke negara jiran itu seminggu sekali bagi memastikan urusan perniagaan berjalan lancar.

  "Banyak pengorbanan yang terpaksa dilakukan terutama masa yang dihabiskan bersama keluarga," ujar Kamaliah dalam sedikit nada kesal.

  Sedia terima bayi terbuang


  MESIN pembungkusan RZAC kosmetics dibeli dari China.


  Dalam pada itu katanya, beliau cuba mencari beberapa peluang bagi mengembangkan perniagaannya ke beberapa kawasan lain di Indonesia.

  "Sambutan di sana amat menggalakkan kerana kuasa membeli mereka terhadap barangan kecantikan agak tinggi terutama golongan kelas pertengahan dan atasan. Ia memberi keyakinan kepada saya untuk menarik lebih ramai wanita di sana menggunakan produk keluaran Malaysia," ujar Kamaliah.

  Meskipun sudah mempunyai kedudukan, namun sebagai wanita dan juga ibu, Kamaliah tersentuh melihat anak yatim, termasuk bayi yang dibuang atau lahir tanpa bapa.

  Justeru, atas inisiatifnya dan suami, beliau menubuhkan Yayasan RZAC yang bertujuan membantu golongan sasaran termasuk sekolah yang memerlukan.

  "Rezeki yang Allah kurniakan kepada saya bukan hanya untuk diri saya seorang, malah bantuan dihulurkan dapat meringankan beban golongan yang memerlukan dan mereka yang hidup dalam keadaan serba kekurangan," katanya yang mengambil seorang anak angkat, Muhammad Hazeeq yang kini berusia setahun.

  "Saya ambil anak angkat selepas ibu bapanya tidak mampu menjaga lalu menyerahkannya kepada saya," kata beliau yang turut mengambil seorang lagi anak angkat perempuan yang diberi nama Humairah yang kini berusia sembilan bulan.

  Kamaliah berkata, usaha itu diharap dapat mengurangkan gejala buang bayi yang berlaku ketika ini, malah beliau sedih dan tersentuh dengan berita dipaparkan mengenai gejala itu.

  "Menitis air mata saya apabila membaca laporan mengenai bayi yang tidak berdosa menjadi mangsa pembuangan pihak tidak bertanggungjawab.

  "Dengan adanya yayasan ini, saya berharap gejala ini tidak berleluasa dan saya bersedia menerima bayi atau kanak-kanak yang menghadapi kesusahan atau keperitan hidup," ujarnya.

  Menurut Kamaliah, beliau sangat sukakan kanak-kanak. Empat orang anak kandungnya pula telah dewasa termasuk tiga daripada mereka ketika ini sedang menuntut di luar negara.

  "Dengan kehadiran kanak-kanak itu, ia memecah kesunyian rumah saya, terutamanya selepas pulang daripada kerja," kata Kamaliah.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Batik santai glamor

  Posted:

  Batik santai glamor

  Batik santai glamor


  DI butik Karyaneka, pengunjung berpeluang memiliki koleksi pakaian berasaskan batik dalam pelbagai warna dan corak terkini.


  TIDAK berkesempatan ke Terengganu atau Kelantan untuk membeli koleksi busana berasaskan batik? Tidak mengapa, kerana anda masih berpeluang membelek dan memiliki busana tersebut di ibu negara.

  Jika mempunyai kelapangan, luangkan masa seketika dengan mengunjungi butik Karyaneka yang beroperasi di Kompleks Kraf, Jalan Conlay, Kuala Lumpur.

  Butik yang dibuka setiap hari itu menawarkan bermacam-macam koleksi fesyen batik yang moden dan kontemporari. Justeru, bagi mempromosikan seleksi batik yang dijual di situ, satu pertunjukan fesyen bertemakan Santai-Santai Glamor telah diadakan dalam suasana meriah.

  Menurut Pengarah Urusan Syarikat Pemasaran Karyaneka Sdn. Bhd., Zuraidah Abd. Razak, pertunjukan fesyen Santai-Santai Glamor dianjurkan bagi memaparkan keindahan koleksi busana batik yang mengikut trend fesyen semasa dan kehendak pasaran.

  Inisiatif tersebut dipraktikkan memandangkan pemakaian batik kini bukan sahaja sesuai digayakan pada majlis formal atau majlis keramaian malah ia antara busana ideal dipakai sewaktu bersantai dan kasual.

  "Atas faktor berkenaan, pihak Karyaneka sentiasa mengalu-alukan kelompok pereka, peniaga dan pengusaha batik menjual hasil rekaan mereka di butik Karyaneka. Ini bagi memudahkan pengunjung memilih koleksi pakaian dan aksesori batik yang ditawarkan di bawah satu bumbung.

  "Setakat ini Karyaneka sudah memiliki 213 pereka dan pengusaha batik yang mengambil peluang memasarkan produk mereka untuk orang ramai," tutur Zuraidah pada majlis Santai-Santai Glamor yang berlangsung di Kompleks Kraf, Jalan Conlay, Kuala Lumpur.

  Tambah Zuraidah, Karyaneka sentiasa menyediakan ruang buat pereka fesyen dan pengusaha batik tempatan terus menjual busana dan corak batik rekaan mereka.

  Jika produk tempatan mendapat perhatian dan menjadi ikutan pelbagai lapisan masyarakat, maka ia membuktikan Karyaneka berjaya menjadi hab dan pencetus industri batik tempatan.

  "Sebagai rakyat Malaysia, sudah menjadi tanggungjawab bersama kita memartabatkan produk tempatan. Jika bukan kita, siapa lagi?" saran Zuraidah yang teruja dengan koleksi busana batik yang diperagakan barisan model jejaka dan wanita pada petang tersebut.

  Konsep rekaan


  KREATIF. Padanan korset bersama kain pario rona terang ideal digayakan pada majlis formal dan keramaian.


  Buktinya, sepanjang pertunjukan fesyen berkenaan, para tetamu dipersembahkan dengan variasi busana batik konsep moden, elegan dan santai.

  Sebanyak 40 koleksi batik diperagakan dan ia terdiri daripada kaftan, blaus, dres dan kemeja. Ini termasuklah, kombinasi bengkung polos yang digayakan bersama pario dan selendang rona terang.

  Bagi golongan wanita yang bertudung atau gemarkan busana potongan longgar, kaftan dan dres labuh ala jubah moden antara pilihan yang sesuai. Kedua-dua koleksi tersebut bukan sahaja cantik dan menawan digayakan sewaktu menghadiri majlis makan malam, malah ia boleh dipakai ke majlis perkahwinan yang lazimnya menyarankan agar para tetamu tampil sopan.

  Bertambah menarik, selain daripada peragaan kaftan labuh, para tetamu turut dapat menyaksikan sesi peragaan kaftan pendek yang dipadankan bersama seluar potongan tirus, pario dan legging. Pastinya, koleksi itu bakal menggamit perhatian golongan muda yang gemarkan konsep ranggi dan stailo.

  Koleksi busana batik Santai-Santai Glamor nampaknya lebih menjurus pada rekaan untuk dipakai dalam mood relaks, ringkas dan tidak sarat dengan perincian serta teknik jahitan pelbagai.

  Menyentuh dari segi warna pula, himpunan Santai-Santai Glamor menawarkan himpunan busana warna terang dan ceria. Secara tidak langsung, ia membantu menyuntik penampilan yang berani dan memukau sekali gus mengajak wanita tempatan bermain dengan nuansa biru, merah, kuning, ungu, merah serta merah jambu terang berbanding warna hitam, putih atau kelabu.

  Sementara itu, aspek perincian juga dititikberatkan. Memahami fabrik batik sudah sarat dengan corak dan lakaran pelbagai motif maka pereka dan pengusaha mengambil pendekatan menerapkan perincian yang ringkas. Taburan manik, batu permata dan labuci kebanyakannya menghiasi bahagian leher, pergelangan tangan, kaki baju dan bahagian dada.

  – IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Setiausaha tampil formal

  Posted:

  Setiausaha tampil formal

  Setiausaha tampil formal

  BULAN April cukup dikenali dengan bulan meraikan para setiausaha sama ada yang berkhidmat di pejabat kerajaan, swasta mahupun syarikat berskala kecil. Disebabkan itu, jika diperhatikan apabila menjengah saja bulan April, kebanyakan pihak hotel mengambil kesempatan menganjurkan Majlis Minggu Setiausaha. Selain disajikan hidangan yang lazat, para setiausaha turut dihiburkan dengan persembahan nyanyian dan komedi daripada selebriti jemputan.

  Mengimbas kembali Minggu Setiausaha Kebangsaan yang dimulakan sejak tahun 1952, ia merupakan idea daripada usaha pegawai seranta New York, Harry F. Klemfuss yang bertujuan menghargai kelompok pekerja yang terdiri daripada setiausaha, kerani dan penyambut tetamu.

  Sebelum ini, Minggu Setiausaha diraikan pada bulan Jun, namun pada tahun 1981 ia ditukarkan pada bulan April dengan nama Minggu Setiausaha Profesional.

  Oleh itu, sempena Minggu Setiausaha ruangan Riak Rias minggu ini menampilkan beberapa aspek pemakaian dan tata rias yang wajar dipraktikkan dalam kalangan setiausaha. Kunci utama penampilan setiausaha ialah kemas, formal dan bersih.

  ETIKA PAKAIAN

  UMUM mengetahui tugas setiausaha adalah menguruskan kerja-kerja rasmi mengikut arahan majikan seperti proses dokumentasi, mengatur jadual dan temu janji antara bos dan pihak lain. Oleh itu, sebagai setiausaha yang bertindak sebagai orang tengah, anda sentiasa disaran agar tampil kemas dan formal ke pejabat.

  Bagi mereka yang selesa bergaya dengan baju tradisional seperti baju kurung dan kebaya, pastikan anda memilih warna-warna lembut dan ceria. Elakkan perincian manik atau labuci yang terlalu sarat kerana konsep busana sedemikian hanya sesuai untuk majlis makan malam dan keraian.

  Selain itu, setiausaha juga digalakkan memakai sut formal sama ada kombinasi kemeja, jaket atau seluar lambuk iaitu seluar potongan longgar yang diperbuat daripada fabrik lembut. Bagi mengelakkan kebosanan pada pemakaian harian anda boleh gantikan seluar tersebut pada skirt separa lutut.

  Jika memilih sut polos suntikan mood ceria dengan aksesori pilihan seperti skaf bercorak atau sematkan kerongsang di bahagian dada kiri atau kanan.

  Golongan setiausaha perlu sentiasa menjaga etika pakaian. Jangan memilih pakaian yang terdedah, ketat sehingga menampakkan susuk badan dan tidak wajar menyarungkan pakaian yang terdiri daripada seluar jean dan baju T. Pejabat adalah tempat untuk setiausaha bekerja dan bukannya tempat untuk bersantai.

  SELEKSI BEG TANGAN

  SELAIN membawa beg tangan yang menyimpan barang-barang peribadi seperti kosmetik, dompet atau telefon bimbit, jangan ketinggalan mendapatkan sebuah beg bimbit rona gelap. Ia memudahkan anda menyimpan dokumen, diari dan fail majikan. Secara tidak langsung penampilan anda tampak lebih terurus dan kemas. Jangan sesekali membawa beg silang.

  PESONA KELOPAK MATA

  MENYENTUH rias kelopak mata pula, hiasi jendela mata dengan sapuan maskara dan penggaris mata rona hitam atau coklat. Pada bahagian kelopak mata, memadai dengan olesan pembayang mata warna-warna semula jadi dan lembut. Solekan mata juga penting kerana ia membantu menyegarkan wajah yang kadangkala keletihan gara-gara beban kerja yang menimbun.

  Namun, anda tidak digalakkan mempraktikkan solekan smokey eyes kerana teknik solekan berkenaan dianggap terlalu tebal dan tidak sesuai untuk penampilan ke pejabat yang menjurus pada konsep formal dan kemas.

  CALITAN GINCU BIBIR

  USAH biarkan bibir kelihatan polos tanpa sebarang olesan gincu bibir. Jika tidak sempat bersolek pada awal pagi, pastikan wajah anda ceria dengan sekurang-kurangnya mencalit gincu bibir warna merah, merah jambu atau warna semula jadi. Ini bagi mengelakkan wajah kelihatan suram dan tidak bermaya.

  Namun begitu, elakkan memakai gincu daripada palet warna ungu, hijau dan biru kerana nuansa sedemikian hanya ideal untuk tata rias ke parti dan majlis bertema.

  PILIHAN SEPATU

  PEMILIHAN kasut juga memainkan peranan yang penting dalam etika pemakaian ke pejabat. Bagi menampakkan penampilan yang formal pastikan anda memilih kasut yang bersesuaian seperti bertutup dan bertumit atau kasut baji. Menyarungkan selipar pantai atau selipar santai yang kerap dipakai sewaktu membeli-belah merupakan tindakan yang kurang bijak. Penampilan yang kemas dan formal mencerminkan tahap kesungguhan serta disiplin anda sebagai pekerja yang beretika.

  DANDANAN RAMBUT

  JANGAN biarkan rambut anda tidak terurus ketika hadir ke pejabat. Sekiranya tergesa-gesa untuk tiba ke pejabat, langkah mudah adalah dengan menyikat rapi dan mengikat ala ekor uda atau buat sanggul. Memakai cekak rambut dan biarkan rambut mengurai kemas juga sudah memadai.

  Namun, sekiranya mempunyai waktu untuk bersiap maka ambil kesempatan itu untuk melakukan dandanan rambut yang bersesuaian. Bagi mendapatkan dandanan kekal dalam tempoh yang panjang, gunakan penyembur rambut atau wax.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Kosmo Online - Varia

  sumber :-

  Kosmo Online - Varia


  Kelas pastri hujung minggu

  Posted:

  Kelas pastri hujung minggu

  Kelas pastri hujung minggu


  TUNJUK ajar dan latihan bertaraf kursus pastri antarabangsa ini menanti penyertaan ramai.


  SEJAK dibuka pada bulan Jun 2010, Akademi Seni Pastri Malaysia yang beroperasi di Petaling Jaya, Selangor, menerima maklum balas positif dalam kalangan peminat pembuat pastri tempatan. Rata-rata yang mendaftar lebih cenderung untuk mendalami ilmu pembuatan pastri Perancis seperti macaroon.

  Di akademi berkenaan, para pelajar bukan sahaja didedahkan pada teknik membuat pastri yang betul malah belajar di dalam kelas yang selesa dan dilengkapi pelbagai alatan serta kemudahan. Antaranya seperti bilik membuat coklat, bilik membuat roti, bilik membuat pastri dan bilik membuat kek perkahwinan. Ini termasuklah menyediakan ruang istirehat untuk ketua chef dan bilik kelas teori.

  Akademi Seni Pastri itu diterajui oleh Chef Guillaume Lejeune dan chef pastri, Chef Eksekutif Frederick Oger.

  Berpegang pada matlamat untuk menjadi salah sebuah pusat pembelajaran pastri terbaik di Asia Tenggara, akademi tersebut turut mendapatkan bantuan daripada tenaga pengajar yang terdiri daripada chef-chef tempatan. Tidak ketinggalan, ia juga menjemput chef terkenal dari serata dunia untuk berkongsi ilmu masakan bersama para pelajar.

  "Pada mulanya, kami menerima pelajar yang langsung tidak mempunyai asas dan teknik membuat biskut dan pastri apatah lagi membuat roti.

  "Namun menariknya, sebaik saja menamatkan kursus selama tiga bulan para pelajar sudah berkebolehan menghasilkan petit fours iaitu kuih manis bersaiz kecil, menghias kek perkahwinan dan membuat roti," Pengarah Kajian Pastri, Akademi Seni Pastri Malaysia, Chef Guillaume Lejeune.

  Setakat ini, akademi yang terletak bersebelahan Hotel Hilton, Petaling Jaya itu, mempunyai lebih kurang 120 orang pelajar yang menyertai kursus-kursus yang ditawarkan. Kemahiran yang diperoleh berkat pengajian di sana telah melayakkan segelintir pelajar diterima menjalankan amali di rangkaian hotel antarabangsa, membuka perniagaan kek dan roti sendiri serta memperluaskan kemahiran memasak.


  MACAROON dan coklat lazat sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia.


  Sehubungan itu, bagi menggalakkan orang ramai mahir dalam proses pembuatan pastri dan meningkatkan teknik atau resipi maka Akademi Seni Pastri Malaysia membuka kursus seni dan memasak kek dan roti untuk tahun 2011.

  "Kursus intensif ini bertujuan untuk melahirkan lebih ramai pakar seni pembuatan pastri yang berkemahiran. Mereka juga dilatih agar bersedia dari segi mental serta fizikal untuk berkhidmat dalam industri hotel dan industri berkaitan pastri," tambah Lejeune.

  Kursus yang berlangsung dalam tempoh tiga bulan tersebut dikenakan yuran pengajian bermula pada RM10,600. Kemasukan untuk tahun 2011 mula dibuka pada 16 Februari, 9 Mac, 4 April, 18 Mei dan 13 Jun.

  Dalam pada itu, bagi menyediakan lebih banyak tempat dan peluang kepada peminat pastri yang tidak dapat menghadiri kursus pensijilan sepenuh masa, Akademi Seni Pastri Malaysia telah melancarkan Kursus Profesional Hujung Minggu. Ia dijalankan setiap hari Sabtu dan Ahad selama 12 minggu. Kursus itu sudahpun bermula pada 5 Mac lalu dengan yuran sebanyak RM5,000.

  "Para pelajar akan dilatih dan diajar secara perseorangan untuk memastikan mereka mendapat tunjuk ajar sepenuhnya, latihan secara amali dan pendedahan berulang untuk teknik, penggunaan peralatan dan ramuan pastri terbaik," tambah Lejeune yang berpengalaman selama 13 tahun dalam bidang masakan.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Avon hargai wanita gigih

  Posted:

  Avon hargai wanita gigih

  Avon hargai wanita gigih

  Oleh ROSMALINA ABD. KADIR
  rosmalina.kadir@kosmo.com.my


  MANSOOR bersama Poh Yen (kiri) dan Sharmila.


  BAGI seorang wanita yang ingin mempunyai kehidupan seimbang dalam kerjaya dan rumah tangga, Sharmila Ismail, 35, adalah contoh yang baik untuk diikuti. Dia bukan sahaja mempunyai perniagaan yang berjaya malah dapat menghabiskan banyak masa bersama keluarga.

  Ibu kepada empat anak itu asalnya hanyalah seorang pembantu kedai kasut sebelum bertukar kerja beberapa kali dan akhirnya membuat keputusan menjadi suri rumah sepenuh masa. Dia juga membuat keputusan untuk menceburi bidang kecantikan.

  "Pada masa itu, saya hanya memikirkan untuk mempunyai kerjaya yang dapat membantu meringankan beban keluarga dan pada masa sama dapat memberikan perhatian kepada keluarga.

  "Berkat kesungguhan saya menjual produk ini, saya berjaya mencapai jualan sehingga RM350,000 tahun lalu. Ia adalah jumlah tertinggi yang pernah saya peroleh," katanya pada sambutan 125 tahun Avon di ibu pejabat Avon baru-baru ini.

  Menurut Sharmila, dia berusaha bersungguh-sungguh mendalami selok belok perniagaan dan mengumpul downline untuk mencapai matlamatnya menjadi antara wakil Avon terbaik.

  "Berkat perniagaan ini, saya berpeluang mengunjungi beberapa buah negara yang selama ini hanya dapat saya bayangkan dalam mimpi.

  "Negara yang pernah saya kunjungi antaranya Britain, Perancis, Jepun dan Turki serta bakal ke Los Angeles, Amerika Syarikat pada tahun ini," katanya.

  Dalam pada itu, pada majlis tersebut, para jemputan media disambut warga kerja Avon dan juga wakil Avon yang tampil dengan penampilan ala zaman 1880.

  Acara diikuti dengan sesi lawatan media ke kilang, kawasan pengangkutan, bahagian pemasaran dan bahagian jualan Avon.

  Takdir bertukar >

  Sementara itu, turut dianugerahkan kejayaan sama, Kam Poh Yen, 40 yang memberitahu, perniagaan Avon telah mengubah kehidupannya yang serba kekurangan kepada serba mewah hasil kesungguhan menjual produk bersama kumpulannya.

  "Sebelum menjalankan perniagaan ini, saya hanya memiliki motosikal buruk tetapi kini saya memiliki sebuah banglo dan dua buah kereta mewah.

  "Menerusi peluang yang Avon berikan menerusi pinjaman tanpa cagaran, saya memanfaatkan sepenuhnya kredit yang diberi," katanya yang berjaya menjual barangan Avon sebanyak RM1.2 juta bersama kumpulannya tahun lalu.

  Menurut Poh Yen, dia bekerja keras untuk mencapai apa yang dia miliki kini. Dia memanfaatkan peluang yang diberikan Avon dan mengikuti latihan-latihan yang dijalankan bagi memantapkan perniagaannya.

  "Atas bimbingan yang diberikan, saya semakin bersemangat untuk bekerja keras dan tidak berputus asa dengan mudah. Suami juga menyokong kerjaya saya dan banyak membantu saya dalam mengembangkan perniagaan ini," katanya yang berpeluang bercuti ke Switzerland dan bakal ke New Zealand pada tahun ini.

  Dalam pada itu, Presiden Avon Malaysia, Mansoor Wan Abdullah berkata, Avon kini mempunyai kira-kira 450,000 wakil penjual Avon dan 180 rangkaian butik francais di seluruh negara.

  "Sebagai syarikat jualan langsung barangan kecantikan yang terbesar di dunia, Avon bukan sahaja mencantikkan kaum wanita tetapi juga memberi peluang pendapatan kepada ramai wanita menjalankan perniagaan.

  "Avon turut memberi suntikan modal sehingga RM70,000 untuk memulakan perniagaan. Ia menjadi pemangkin kepada ramai wanita untuk menjana pendapatan lebih bagi meningkatkan taraf hidup masing-masing.

  Turut hadir ialah duta-duta Avon iaitu pengacara TV3, Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zain yang mewakili duta alat mekap Avon Color dan pelakon terkenal, Nor Fazura Sharifuddin yang menjadi duta haruman Avon.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.