feedburner

Lorem ipsum dolor sit amet,
consectetur adipisicing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore
et dolore magna aliqua.

Utusan Online - Pendidikan

sumber :-

Utusan Online - Pendidikan


Cermin mata 1Malaysia

Posted:

Cermin mata 1Malaysia

Cermin mata 1Malaysia


MUHYIDDIN Yassin memakaikan cermin mata kepada salah seorang penerima sumbangan murid sekolah pada Program Doktor Masuk Kampung dan Karnival Kesihatan di Kompleks Sukan Pagoh, Johor, baru-baru ini.


Seramai 500 murid sekolah rendah di kawasan Parlimen Pagoh menerima cermin mata setiap seorang sumbangan daripada Pusat Khidmat Parlimen Pagoh, baru-baru ini.

Saringan pemilihan yang bermula sejak Mei lalu itu melibatkan 4,903 murid dari 36 buah sekolah rendah di Parlimen Pagoh yang dikesan mengalami masalah penglihatan rabun jauh.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Ahli Parlimen Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bantuan cermin mata itu disalurkan menerusi Pusat Khidmat Parlimen Pagoh dengan kerjasama Kementerian Kesihatan untuk membantu para pelajar sekolah rendah yang memerlukannya.

"Saya berharap murid-murid dapat menggunakan sumbangan cermin mata ini untuk meningkatkan pembelajaran mereka di dalam kelas.

"Kerajaan akan berusaha meningkatkan perkhidmatan kepada golongan yang memerlukan terutama membantu murid untuk mendapatkan khidmat yang terbaik dalam pembelajaran," katanya selepas melancarkan program 'Doktor Masuk Kampung' dan Karnival Kesihatan di Kompleks Sukan Pagoh, Johor, baru-baru ini.

Menurut Muhyiddin, kerajaan memandang berat masalah rabun penglihatan yang dihadapi oleh murid-murid sekolah terutama kepada keluarga yang tidak berkemampuan untuk membeli cermin mata.

Turut hadir Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Program 'Doktor Masuk Kampung' yang julung kali diadakan di Parlimen Pagoh itu menghimpunkan pameran kesihatan daripada pelbagai agensi di samping perkhidmatan perubatan secara percuma kepada penduduk.

Pada program itu, Muhyiddin turut menyerahkan sumbangan sebuah bas untuk dijadikan Klinik Pergigian Bergerak kepada penduduk di Pagoh dan Muar.

Menurut beliau, program itu adalah sebahagian daripada pendekatan 'Sentuhan Hati' yang meningkatkan lagi usaha kerajaan untuk turun ke peringkat akar umbi dan meninjau sendiri masalah rakyat.

"Kerajaan akan memberi perkhidmatan kesihatan secara komprehensif di kawasan Parlimen Pagoh dengan melibatkan pasukan yang dianggotai pegawai dan penolong pegawai perubatan, jururawat serta sukarelawan daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Program yang dilaksanakan dua kali sebulan ini melibatkan 11 lokasi mini karnival yang meliputi 31 kampung di kawasan Parlimen Pagoh dengan lebih 30,000 penduduk akan mendapat manfaat daripada perkhidmatan ini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pelajar SMTKL teroka khazanah alam Taman Negara

Posted:

Pelajar SMTKL teroka khazanah alam Taman Negara

Pelajar SMTKL teroka khazanah alam Taman Negara


Pelajar SMTKL cuba menggunakan sumpit dalam salah satu aktiviti semasa ekspedisi ke Taman Negara, Pahang, baru-baru ini.


SEKOLAH Menengah Teknik Kuala Lumpur (SMTKL) mengadakan Ekspedisi Taman Negara sebagai salah satu usaha untuk memupuk semangat cintakan alam semula jadi serta mengasah bakat kepimpinan di kalangan ahli badan beruniform di sekolah itu.

Pengetua Cemerlangnya, Karteni Osman berkata, aktiviti perkhemahan itu bertujuan memberi para pelajar peluang untuk merasai sendiri pengalaman secara langsung dalam mendekati suasana baharu dan cara hidup di dalam hutan.

"Pendidikan secara tidak formal juga dapat dicapai melalui pemerhatian, pendengaran dan penglihatan serta pengalaman yang tidak akan dapat diperolehi di dalam bilik darjah," katanya yang turut menyertai perkhemahan di Taman Negara, Pahang, baru-baru ini.

Perkhemahan tahunan yang diadakan buat kali ketiga itu disertai oleh seramai 78 pelajar dan 10 guru.

Menurut Karteni, pelbagai aktiviti mencabar diadakan sepanjang perkhemahan itu termasuklah cabaran berjalan malam yang sememangnya menguji kepekaan dan ketajaman penglihatan para peserta.

"Sepanjang aktiviti berjalan malam sejauh 1.5 kilometer itu, para peserta berpeluang melihat pelbagai jenis serangga yang menjadi penghuni setia hutan tersebut.

"Para peserta turut diberi peluang melihat haiwan seperti rusa dan tapir makan pada waktu malam dari menara tinjau yang disediakan oleh pihak Taman Negara.

"Walaupun hanya dapat melihat dari jauh, pengalaman ini mampu menimbulkan kesedaran bahawa Taman Negara ini perlu dipelihara agar generasi akan datang turut dapat merasai pengalaman yang sama," jelasnya.

Turut diadakan pelbagai aktiviti seperti ujian ketahanan dan kekuatan peserta menaiki canopy walkway setinggi 50 meter serta mendaki Bukit Terisek sejauh 2.5 kilometer.

Sementara itu, seorang peserta perkhemahan, Nur Syahirah Abdullah berkata, aktiviti paling mencabar baginya ialah menyusuri canopy walkway sepanjang 530 meter yang merupakan kanopi terpanjang di dunia.

"Aktiviti ini membina keyakinan diri para peserta program yang takutkan ketinggian. Sokongan rakan dan guru membantu saya yang memang takut dengan ketinggian," katanya.

Tambahnya, melalui aktiviti mendaki bukit pula, banyak spesis pokok yang terdapat dalam hutan itu dapat dipelajari dan dikenal pasti.

"Para peserta mendapat maklumat berguna daripada jurupandu yang bersama memberikan penerangan tentang pokok dan tumbuhan yang banyak kegunaannya," ujarnya.

Seorang lagi peserta, Ifwat Haziq Jasri berkata, pertama kali merasai suasana dan kehidupan orang asli suku kaum Batek membuatkan dia berasa sangat bersyukur dilahirkan dan tinggal dalam kawasan yang lengkap dengan semua kemudahan.

"Mereka bergantung hidup sepenuhnya dengan alam sekitar tanpa sebarang kemudahan seperti bekalan air paip dan elektrik namun mereka hidup bahagia dan aman tanpa sebarang gangguan," terangnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kosmo Online - GenK

sumber :-

Kosmo Online - GenK


Selusur kenangan sisipan orang muda

Posted:

Selusur kenangan sisipan orang muda

Selusur kenangan sisipan orang mudaMULA membuat debut sulungnya pada tanggal 6 Januari 2009, sisipan GenK dalam Kosmo! dicetuskan sebagai satu wadah dan platform suara bagi golongan muda.

Mencari kelainan dengan memaparkan apa jua aktiviti, trend, hobi, dunia kampus, ikon, kerjaya, fesyen dan isu semasa berkaitan anak muda, GenK bermula dengan sisipan sebanyak 15 muka surat.

GenK atau singkatan kepada Generasi Kosmo! diwujudkan sebagai melengkapi idea enam hari enam sisipan dalam akhbar kompak paling pesat berkembang di tanah air ini.

Disiarkan setiap minggu pada hari Selasa, lima lagi sisipan lain yang mewarnai Kosmo! termasuklah Stailo (Isnin), Infiniti (Rabu), Urban (Khamis), Pesona (Jumaat) dan Horizon (Sabtu).

Dengan tajuk rencana utama pertamanya, Gila Kereta Lama yang menceritakan mengenai minat dan obses sekumpulan anak muda kepada kereta-kereta terpakai yang dibaik pulih menjadi sebuah jentera mengagumkan, ia menjadi petunjuk hala tuju GenK yang dekat dengan hati generasi baru.

Ini kerana berbeza daripada belia sebelum ini, generasi baru zaman Kosmo! ternyata lebih lasak, agresif dan kreatif dalam aktiviti seharian.

Artikel nukilan wartawan Julia Ismail merakamkan minat anak muda Syed Nabil Athrash Syed Ahmad, Khairul Hazri Abdul Latif dan Fairuz Nadzly Harun yang menggemari kereta-kereta terpakai seperti Toyota TE71, Mazda 323, Toyota Corolla KE70 dan Toyota Corolla KE35.

Ketika itu, bersama-sama Julia menggerakkan sisipan tersebut ialah wartawan Adham Shadan. Dalam tempoh dua tahun tiga bulan ini, menyaksikan sebanyak 119 edisi sisipan GenK disiarkan dengan memaparkan pelbagai topik menarik.


SISIPAN GenK menjadi satu medium menyampaikan suara generasi muda melalui pelbagai aktiviti mereka seperti lukisan, muzik, tarian, sukan, kerjaya dan dunia kampus.


Antara rencana utama yang menarik termasuklah Sukarelawan Braille, Sudut Pidato Kembali, Rakan Muda Seni, Lensa Si Cilik, Imaginasi Kreatif Kanak-kanak, Kuasa Helah Aikido, Cerita Si Junior, Delegasi Remaja Jepun dan Graduan Automotif.

Selain kolum Rencana Utama, sisipan GenK juga menawarkan ruangan lain seperti Dulu Saya, Remaja, Kerjaya, Aktiviti, Akademi, Tip, Diari Wartawan dan Layar Kaca.

Perubahan demi perubahan GenK turut menyaksikan penampilan wartawan-wartawan berjiwa muda seperti Khadijah Mohamad, Faten Saphilla Mohamed Isa, Mohd. Yunus Yaakub, Aqmar Alladad, Syalmizi Abd. Hamid dan Mazlina Abdul Majid.

Akhbar Kosmo! yang semakin 'membesar' dengan jumlah sirkulasi dan pembacanya menyebabkan GenK terpaksa tampil lapan muka surat. Lebih padat dan ringkas sesuai dengan mood belia.

Perubahan tersebut sudah pun menjangkau sembilan bulan.

Apa yang pasti, dalam tempoh dua tahun tiga bulan ini GenK berjaya memaparkan segala macam kisah mengenai belia atau lebih tepat menyelongkar dunia generasi muda secara menyeluruh.

Daripada kisah belia di kampus, anak muda di jalanan, remaja ceruk kampung bahkan generasi muda luar negara.

Bagaimanapun, demi sebuah transformasi dalam usaha menguatkan lagi paparan Kosmo! kepada golongan belia, mulai minggu depan GenK akan bertitik noktah.

Ia bukan bermakna sebagai sebuah akhbar orang muda Kosmo! menafikan ruangan khas untuk generasi itu. Sebaliknya kami tampil dengan nama baru, wajah baru, tagline baru dan sudah tentunya penampilan yang serba segar.

Ia akan menemui pembaca mulai minggu hadapan.

Bagaimanapun, bagi melabuhkan tirai sebuah sisipan GenK, minggu ini kami mengajak pembaca mengembara kembali kenangan GenK menerusi beberapa muka depannya yang mungkin masih lagi mengusik minda anda! – ZAMRI RAMBLI dan MAZLINA ABDUL MAJID

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Sinar jiwa jaguh otot

Posted:

Sinar jiwa jaguh otot

Sinar jiwa jaguh otot


MALEK (kiri) sewaktu dikurniakan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk pada bulan Mac 2010.


MEMEGANG gelaran Mr. Asia sebanyak enam kali, nama Abdul Malek Mohamad Noor tidak perlu diperkenalkan lagi. Lantaran kecemerlangan yang diraihnya, anak kelahiran Batu Pahat, Johor itu pernah menerima anugerah Pingat Emas Personaliti Sukan Benson & Hedges 1985 diikuti gelaran Olahragawan Negara pada tahun 1986 dan 1990.

Selain itu, beliau juga diiktiraf sebagai Ahli Mangku Negara (AMN) dan penerima Pingat Sultan Ibrahim (1986); Legendary Sportsman of Malaysia dan Coca-Cola Olympian 2007 serta terbaru Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk pada 30 Mac tahun lalu.

Sewaktu zaman kegemilangannya sekitar 1980-an dan 1990-an, Malek turut menceburi industri seni sebagai pelakon menerusi beberapa buah filem seperti Ujang, Juara, Rimba Malam, Kelisa, Pendekar Mata Satu dan Sahabat. Pendek kata, Malek merupakan selebriti terkenal yang menjadi pujaan ramai ketika itu.

Namun, artikel yang disiarkan pada 8 Jun 2010 itu juga menyingkap satu kisah fasa hidup baru Malek. Segala kemasyhuran dan kemewahan yang dikecapi membuatkan beliau alpa dengan kehidupan duniawi yang bersifat sementara sehingga mengabaikan kewajipan sebagai umat Islam.

Menceritakan detik-detik cahaya keimanan mula bersinar di hatinya, Malek memberitahu apabila usia semakin meningkat, jiwanya mula meronta untuk mengubah gaya hidup Barat yang dijalaninya.

Kejayaan dan kemewahan sudah tidak mampu mententeramkan jiwa lelaki berbadan gagah perkasa itu. Rentetan itu juga, Malek sering didatangi mimpi-mimpi ngeri seperti dibakar api neraka, tubuhnya dikelar-kelar dengan besi panas dan banyak lagi.

Kemudian, satu demi satu musibah mula melanda dirinya membuatkan hati kecil Malek berbisik: "Mungkin inilah ujian Allah kerana Dia mahu aku kembali menjadi muslim sejati."

Bagaimanapun, insiden yang berlaku pada 2002 merupakan titik tolak kepada penghijrahan Malek yang sebenar. Ketika itu, beliau hanya berseluar pendek dan berdiri di balkoni Penthouse miliknya yang menghadap Menara Berkembar Petronas KLCC.

"Sedang asyik memerhatikan pemandangan luar, tiba-tiba saya terdengar laungan azan yang berkumandang dari masjid berhampiran dan ia terus menusuk ke dalam kalbu saya.

"Waktu itu saya seperti orang gila apabila ke hulu ke hilir di dalam rumah tanpa mengetahui apa yang perlu dicari. Kemudian, saya menangis sepuas-puasnya sebelum mengambil wuduk dan terus menunaikan solat Maghrib walaupun tidak pasti ia menepati rukun atau tidak.

"Esoknya saya ke Jalan Masjid India dan membeli sebuah kitab suci al-Quran serta beberapa buku mengenai Islam," terang Malek.

Pada tahun 2008, Malek mengambil tindakan drastik apabila membuang semua piala yang pernah dimenanginya satu ketika dahulu kerana menganggap kesemua piala berbentuk patung itu menjejaskan keimanannya selama ini.

Kini, setiap malam sebelum tidur, Malek akan berdoa semoga dipanjangkan usia agar dia dapat terus bersujud kepada-Nya untuk setiap kesalahan yang pernah terlanjur dilakukan sepanjang hidup.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ekspresi bakat pelajar sekolah

Posted:

[unable to retrieve full-text content]REMAJA dan muzik sukar dipisahkan. Malah, kreativiti mereka terhadap elemen itu menjangkaui pemikiran dan punya tarikan tersendiri. Menyedari hakikat itu, DiGi Telecommunications Sdn. Bhd. (DiGi) mengambil langkah memperkenalkan program DiGi Live Sekolahku Berbakat bagi mencungkil potensi yang ada dalam diri mereka untuk diketengahkan menerusi seni pentas.

Utusan Online - Megabait

sumber :-

Utusan Online - Megabait


Tangani masalah komputer digodam

Posted:

Tangani masalah komputer digodam

Tangani masalah komputer digodam

SEKIRANYA komputer saya sudah digodam, apakah yang perlu saya buat?
– Yusof, Lubuk Ayam.

PERTAMANYA, saya mengucapkan terima kasih kepada semua pembaca yang menghantar soalan di ruangan sembang ICT ini.

Saya meminta maaf kepada semua pembaca kerana tidak semua soalan yang dapat dibalas dengan segera disebabkan oleh kesuntukan masa dengan kerja-kerja hakiki.

Kebanyakannya saya akan membalas jawapan kepada soalan-soalan yang kritikal terlebih dahulu. Insya'allah, saya akan cuba menjawab kesemua soalan-soalan tersebut secepat yang mungkin.

Terdapat banyak tanda-tanda bagi sesebuah komputer itu telah digodam seperti menjadi perlahan, capaian Internet juga perlahan.

Komen daripada pihak penyedia Internet mengatakan terdapat trafik yang tinggi dan tidak diperlukan berpunca daripada komputer anda.

Terdapat laporan daripada pihak bank mengatakan akaun bank anda di Internet ada melakukan aktiviti-aktiviti yang anda tidak lakukan dan lain-lain.

Sekiranya berlaku keadaan sebegitu iaitu berkemungkinan komputer anda sudah digodam, ada beberapa perkara yang boleh diambil untuk menjadikan kembali keadaan komputer kembali normal.

Pengasingan komputer anda

Disebabkan komputer anda telah digodam, penggodam akan menghubungi komputer anda dengan trojan, malware dan sebagainya menerusi rangkaian Internet.

Jadi, putuskan segala sambungan rangkaian komputer anda menerusi wayar atau tanpa wayar.

Putuskan segala jenis sambungan ini secara fizikal iaitu dengan mencabut kabel dan menyahaktifkan kad rangkaian tanpa wayar.

Selain untuk memutuskan hubungan dengan penggodam, ia juga satu cara untuk mengelakkan berlakunya jangkitan sebarang virus komputer merebak menerusi rangkaian ke komputer yang lain.

Padamkan komputer dan tanggalkan cakera keras

Seterusnya padamkan komputer dan tanggalkan cakera keras. Jadikan cakera keras tersebut sebagai pemacu kedua dan unbootable pada komputer yang lain.

Sebelum itu, pastikan pada komputer tersebut, program Windows, perisian antivirus dan sebagainya telah dikemas kini. Muat turun dan pasangkan perisian pengimbas rootkit seperti Sophos.

Cakera keras tersebut boleh menggunakan sambungan USB untuk memudahkan kerja.

Sekiranya masih ragu-ragu atau tiada komputer kedua, bolehlah menghantar cakera keras tersebut ke kedai membaiki komputer.

Imbas cakera keras

Pada komputer kedua, imbas cakera keras yang digodam tadi dengan menggunakan perisian antivirus, antispyware dan antirootkit. Baiki dan buang segala jangkitan yang ada pada sistem fail dalam cakera keras itu.

Bina salinan pendua data-data yang penting

Salin mana-mana fail atau data yang penting daripada cakera keras yang dibaiki ke mana-mana media storan yang patut dan bebas daripada sebarang jangkitan virus.

Pasang kembali cakera keras

Seterusnya, cakera keras tersebut ditanggalkan daripada komputer kedua dan pasang kembali pada komputer yang sudah digodam. Pastikan kesemua fail-fail penting sudah dibuat salinan pendua.

Format cakera keras

Langkah yang seterusnya adalah format dan membuat semula partition pada cakera keras tersebut.

Ia penting untuk membuang segala jenis Malware, jangkitan atau pencerobohan yang telah dibuat oleh penggodam terhadap cakera keras tersebut.

Perkara yang paling berbahaya adalah sekiranya pihak penggodam telah menjangkitkan cakera keras kita dengan mana-mana program Buffer over Flow (BoF).

Dengan BoF, kita sukar untuk menjangkakan atau mengimbas masalah ini dengan mana-mana program komputer kerana ia telah mengubah suai sistem komputer yang berjalan normal.

Format yang dilakukan bukan format yang biasa yang dilakukan tetapi menggunakan program komputer tertentu atau dikenali sebagai disk wipe utility.

Ia akan mengambil masa yang lama untuk mengosongkan kesemua sektor yang terdapat dalam cakera keras.

Contoh program yang boleh digunakan adalah seperti Spin Rite, Disk Manager dan lain-lain.

Ini penting untuk membersihkan cakera keras tersebut daripada segala jenis ancaman dan penggodaman.

Pemasangan sistem pengoperasian

Pasangkan kembali sistem pengoperasian kepada komputer tersebut.

Seterusnya pastikan anda muat turun dan pasang kesemua program kemas kini dan patches pada sistem pengoperasian yang digunakan.

Pemasangan perisian keselamatan

Pasang dan kemas kini perisian keselamatan seperti perisian antivirus, perisian antispyware dan lain-lain.

Kembalikan salinan fail-fail

Fail-fail yang penting tadi perlu diimbas keselamatannya terlebih dahulu sebelum disalin kembali ke dalam komputer.

Bina sistem sokongan (back up)

Bangunkan sistem back up (sokongan) untuk sistem keseluruhan cakera keras untuk memudahkan proses kembalikan semula sistem komputer sekiranya berlaku kegagalan fungsi yang disebabkan oleh virus, malware, penggodaman atau lain-lain.

Ia dibina menggunakan mana-mana perisian back up dengan membuat pengimejan cakera keras yang bootable sebagai fail back up kepada keseluruhan sistem komputer dalam cakera keras.

Inilah beberapa langkah penting yang perlu dilakukan terhadap sistem komputer yang telah digodam.

Penggodaman ini bukan sahaja menyebabkan masalah kepada anda tetapi kadang kala mereka menggunakan komputer anda sebagai salah satu alat untuk melakukan serangan siber terhadap rangkaian atau sistem komputer yang lebih besar lagi atau jenayah siber yang lain.

Semoga ia bermanfaat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Penunjuk kiblat elektronik

Posted:

Penunjuk kiblat elektronik

Penunjuk kiblat elektronik

Oleh ASHRIQ FAHMY AHMAD
ashriq.ahmad@utusan.com.my


Yawila Samae menunjukkan reka bentuk prototaip Penunjuk Kiblat Elektronik ciptaannya pada Pameran Kajian Reka Cipta dan Inovasi UIAM, Gombak, Selangor baru-baru ini.


BIARPUN memiliki kekurangan, tidak dapat melihat namun ia tidak menjadikan orang buta terus mengalah dalam setiap perkara dalam kehidupan seharian mereka.

Malah golongan kelainan upaya tersebut memiliki deria sentuhan serta pendengaran yang lebih sensitif berbanding orang normal.

Justeru mereka perlu berusaha dua kali ganda dalam menjalani kehidupan seharian yang mana ia menjadikan mereka lebih tabah dan cekal.

Namun, bagi Yawila Samae, pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) yang berasal dari Bangkok, Thailand ini keperluan bagi membantu golongan kelainan upaya yang beragama Islam untuk menunaikan ibadah diutamakan.

Ujarnya, antara kesukaran yang dialami oleh golongan ini apabila mahu menentukan arah kiblat untuk mendirikan solat.

Justeru, Yawila hadir dengan sebuah alat yang boleh membantu golongan tersebut untuk menentukan arah kiblat dengan cepat dan tepat.

"Dikenali sebagai Penunjuk Kiblat, penggunaannya adalah melalui konsep Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) dan berkonsepkan alatan pelbagai guna.

''Alat ini mampu menentukan arah kiblat, waktu solat dan kegunaan berzikir," katanya ketika ditemui di Pameran Kajian Reka Cipta dan Inovasi UIAM, Gombak, Selangor baru-baru ini.

Biarpun ia hanya merupakan konsep semata-mata tetapi penunjuk kiblat elektronik boleh dibangunkan menjadi alat sebenar sekiranya ada pihak yang berminat untuk tujuan komersial.

Jelas Yawila lagi, alat tersebut hanya menggunakan bateri dan perisiannya boleh dinaik taraf selain dilengkapi dengan pembesar suara dan butangnya arahannya menggunakan tulisan braille untuk kegunaan orang buta.

''Alat ini juga bukan sahaja untuk kegunaan mereka yang memiliki kekurangan deria penglihatan semata-mata, malah ia juga turut sesuai digunakan oleh orang biasa," katanya.

Malah ciptaan beliau itu juga berjaya merangkul pingat emas di Pameran Inovasi Antarabangsa Seoul, Korea baru-baru ini.

Apa yang jelas, Petunjuk Kiblat elektronik tersebut pasti akan mendapat sambutan hangat di kalangan Umat Islam sama ada daripada golongan normal mahupun kelainan upaya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Utusan Online - Agrobiz

sumber :-

Utusan Online - Agrobiz


Bisnes kerepek modal RM20

Posted:

Bisnes kerepek modal RM20

Bisnes kerepek modal RM20

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
Gambar SAIFUL BAHARI ASHARI


Kini Rizal boleh berbangga dengan kejayaan kedua-dua ibu bapanya dalam membangunkan RJ Sepang.


BERMULA hanya dengan modal RM20, pada tahun 1989 Mokinah Sirat, 63, membeli barangan keperluan untuk menjual kerepek ubi dan pisang.

"Semuanya kerana kepayahan hidup dan sebagai suri rumah, saya terpanggil untuk meringankan beban suami menyara keluarga," katanya .

Dia ditemui pada semasa lawatan rombongan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) ke kilang RJ Sepang Sdn. Bhd. di Kampung Bukit Bangkong, Sungai Pelek, Sepang, Selangor baru-baru ini.

Pada peringkat permulaan, Mokinah hanya menjual kerepek di gerai bawah pokok manakala suaminya Jamaludin Singah, 63, membawa kerepek ke pejabat, kedai runcit dan sekolah sekitar Sepang.

Keenakan kerepek buatan Mokinah memikat ramai pelanggan sehingga ke pengetahuan pihak FAMA.

"Dua kali pegawai FAMA datang berkunjung ke rumah tetapi saya sembunyi di rumah jiran kerana bimbang jika berlaku perkara yang tidak diingini," katanya menyingkap kembali kenangan bagaimana Mokinah mula mengkomersialkan kerepek ubinya dengan bantuan FAMA.

Akhirnya dia terpaksa juga bertemu pegawai FAMA tersebut yang datang ke rumahnya secara mengejut buat kali ketiga.

Setelah mendapat pengesahan bahawa FAMA berminat membantunya mendapatkan tapak pasar tani berhampiran, dia menarik nafas lega. Pertemuan itu sebenarnya telah membuka lembaran baru dalam usahanya menjual kerepek.

Pengalaman berniaga di pasar tani menjadikan Mokinah semakin matang dalam bidang pemasaran dan bagaimana untuk berhadapan dengan pelanggan.

"Di pasar tani, saya bukan saja berniaga tetapi juga belajar menangani kerenah pelanggan dan menguruskan akaun.

"Malah menjelang musim perayaan dan cuti sekolah saya mendapat tempahan yang banyak berbanding hari biasa," katanya.

Dengan bantuan pelbagai agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani selain FAMA yang menyediakan tapak pasar tani, Mokinah menerima pelbagai bentuk bantuan.

Jabatan Pertanian dan FAMA memberikan geran bagi peralatan seperti kawah untuk menggoreng kerepek bagi menggantikan kuali yang digunakan sebelum ini.

Ditanya bagaimana dia berjaya memikat hati pelanggan dengan pelbagai jenis kerepek keluarannya, Mokinah berkata, kualiti menjadi keutamaannya.

"Kami hanya menggunakan ubi kayu yang bermutu. Lagi satu kami juga memastikan minyak masak yang digunakan untuk menggoreng berkualiti.

"Saya akan memastikan kerepek ubi yang dihasilkan menepati cita rasa pengguna," katanya.

Mengenai penglibatan anak-anaknya dalam dunia perniagaan, Mokinah berkata, daripada lima orang anaknya, empat orang mengikut jejaknya dalam perniagaan.

"Sekarang RJ Sepang diuruskan oleh anak bongsu saya Rizal Jamaludin. Kini saya hanya memantau mengenai kualiti kerepek ," katanya.

Dengan kejayaan yang dicapai setakat ini, dia boleh berbangga kerana semuanya bermula dengan kepayahan.

Malah dengan kurniaan rezeki yang semakin melimpah-ruah semua 13 orang pekerjanya disediakan tempat tinggal dan makanan bagi memastikan keselesaan dan keselamatan mereka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Berniaga cara Nordin

Posted:

Berniaga cara Nordin

Berniaga cara Nordin

Oleh LAUPA JUNUS
laupa. junus@utusan.com.my
Gambar ZAINI HUSIN


Kesibukan Nordin Ashaari dan isterinya Zaini Hassan tidak membatasi kerja-kerja memeriksa tempahan yang diterima daripada pelanggan.


MELIHAT kepada persekitaran dalaman dan kesungguhannya bekerja bersama lima kakitangan, barangkali sesiapa sahaja yang singgah di kedai NBA GTiga Enterprise di Jalan Muar -Tangkak, Johor pasti tidak dapat membayangkan bagaimana ia dibangunkan.

Dengan kedudukan barang jualan yang tersusun, ia pasti memberi gambaran bahawa pemiliknya mempunyai pengetahuan mendalam dalam perniagaan, mempunyai dana kewangan yang besar dan segalanya diurus dengan baik.

Namun di sebalik semua itu, pengusaha terbabit Nordin Ashaari, 51 terpaksa melalui pelbagai liku keperitan, mengatur langkah daripada bawah dan belajar daripada pengalaman untuk menjadi seorang usahawan.

Nordin ketika ditemui bersyukur dengan pencapaiannya sekarang dan ia perlu dikembangkan.

Selepas sekian lama berusaha memajukan perniagaan dia tidak pernah lupa bagaimana semuanya bermula.

Tanpa segan silu dia berkongsi pengalaman , bagaimana segalanya di mulakan hingga ke tahap sekarang.

Nordin menamatkan persekolahan hingga tingkatan lima pada 1981. Ketika itu minatnya dalam perniagaan begitu memuncak.

Bermula dengan menjadi jurujual barangan elektrik dari rumah ke rumah, selepas tiga bulan dia mampu membeli sebuah motosikal.

Dengan berkenderaan sendiri, dia meneruskan perniagaan di pasar-pasar lambak.

Berkat kerajinan itu, Nordin akhirnya mampu membeli sebuah kereta berharga RM2,500.

Kejayaan membeli kereta itu memberi keyakinan kepadanya untuk mencuba perniagaan lain.

Berbekalkan semangat ingin mencuba, Nordin menjual pakaian terpakai sebelum beralih kepada perniagaan makanan.

Tidak ada rasa letih dan istilah gagal dalam kamus hidupnya. Malah cita-citanya sebagai peniaga tetap tersemat dalam hati dengan mencuba pula perniagaan kerepek. Pada masa sama dia turut berniaga kad raya.

Sepanjang tempoh antara 1982 hingga 1993 , langkahnya semakin jauh dalam perniagaan selepas dia mencuba berniaga di pasar malam sekitar daerah Ledang sehingga ke Negeri Sembilan.

Dia kemudian mencuba perniagaan kedai makan tetapi atas faktor tertentu ia terpaksa ditutup. Selepas itu Nordin menjadi ejen insurans dengan pendapatan RM4,000 sebulan.

Tidak lama lepas itu dia menyahut pelawaan seorang rakan untuk mengambil kontrak menjahit langsir dan cadar serta keperluan hospital.

Meskipun minatnya dalam perniagaan kerepek tetap tersemat dalam hati.

''Minat dalam dunia perniagaan tidak pernah surut meskipun berdepan dengan pelbagai rintangan,'' katanya ketika ditemui semasa mengikuti rombongan Agrobank di Muar baru-baru ini.

Apabila diberi peluang membuat pinjaman Agrobank selepas menghadapi masalah banjir pada 2006 , Nordin memanfaatkan pinjaman tersebut untuk melunaskan hasratnya sebagai peniaga kerepek yang terpendam sejak sekian lama.

Dia juga menjual kedainya di Bukit Kangkar untuk dijadikan modal membangunkan perniagaanya sekarang.

Nordin menyambung, dia lebih suka menggunakan pendekatan menggerakkan perniagaan daripada pusingan modal meskipun terpaksa melakukan segala-galanya.

Dengan keringat, air mata dan berbekalkan keazaman serta tekad dia berusaha hingga mencapai tahap yang dinikmati sekarang.

''Bohong kalau dikatakan berniaga tidak kena ada modal," ujarnya ringkas penuh makna

Menceritakan lebih lanjut, Nordin yang ditemani isterinya, Zaini Hassan berkata, perniagaannya sering berubah mengikut masa dan keperluan tetapi prinsipnya ialah kerajinan.

''Satu ketika saya betul betul keputusan wang sehinggakan duit makan pun tidak ada,'' katanya.

Bagaimanapun menurutnya, berkat kesabaran, Nordin bangkit berniaga kuih batang buruk. Satu perkara yang selalu menjadi pegangannya sejak dahulu ialah selalu mempercayai rakan termasuk dalam perniagaan.

Sebab itu, dia tekad untuk membangunkan apa yang telah dimulakan iaitu menjadi pemborong makanan atau produk industri kecil dan sederhana (IKS) daripada pengeluar dan membungkus dan menjualnya semula.

Pada musim perayaan ini, Nordin menawarkan banyak jenis produk IKS termasuk kerepek dan biskut. Dian juga menerima tempahan baulu, baulu gulung dan kek.

Mereka juga menawarkan pelbagai jenis produk lain yang boleh dijadikan juadah Aidilfitri antaranya kerepek ubi kayu, belinjau, maruku, keropok udang dan lain-lain.

Mereka yang berminat boleh menghubungi beliau di talian 012-9060952 atau isterinya Zaini 012-9060854 atau pejabat 06-9755027.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Utusan Online - Keluarga

sumber :-

Utusan Online - Keluarga


Mesin kuih pelbagai guna

Posted:

Mesin kuih pelbagai guna

Mesin kuih pelbagai guna

Oleh: ASHRIQ FAHMY AHMAD
ashriq.ahmad@utusan.com.my
Gambar WAHIDAH ZAINAL


Norizan Kamarudin melihat suaminya mencuba mesin kuih tat yang telah ditempah mereka di kilang Zull Design Autotronic (ZDA), Sungai Choh di Rawang, Selangor baru-baru ini.


"Mula-mula saya cari mesin yang mampu menghasilkan kuih raya ini di serata Kuala Lumpur. Namun sukar untuk menjumpai mesin tersebut. Jika ada pun, semuanya amat mahal untuk ditempah.

"Malah, saya juga pernah ke Pulau Pinang semata-mata mahu mencari mesin yang sesuai dengan keperluan saya untuk menghasilkan kuih raya dengan kadar yang banyak," ujar pengusaha kuih raya, Norizan Kamarudin.

Namun, penat lelah Norizan ke hulu hilir mencari mesin yang sesuai akhirnya menemukannya dengan syarikat Zull Design Autotronic (ZDA), di Rawang, Selangor.

Jelas Norizan, pada mulanya dia dan suami tidak pernah terfikir akan kemampuan syarikat ZDA untuk menghasilkan mesin kuih seperti yang dikehendaki.

Setelah puas mencari menerusi Internet, akhirnya mereka terjumpa iklan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut yang mana mampu menghasilkan sebuah mesin mengikut keperluan dan kehendak pengusaha.

"Saya dan suami kemudian mengambil keputusan untuk ke sini (ZDA).

"Di sini bukan sahaja kami dapat mesin yang mengikut spesifikasi yang dikehendaki. Malah ia juga boleh direka berdasarkan kemampuan kami," katanya.

Tambah Norizan, dia dan suami kini sedang mengusahakan perniagaan kuih dan biskut sempena musim perayaan.

Justeru, penggunaan mesin khas untuk menghasilkan kuih dalam kuantiti banyak dalam masa yang singkat amat diperlukan.

Malah, mesin yang ditempah khas daripada ZDA mampu menghasilkan tiga hingga lima jenis kuih.

"Kami kini menerima banyak tempahan. Jika kuih dihasilkan secara manual semenangnya tidak sempat untuk memenuhi permintaan pelanggan," katanya.

Sementara itu ,menurut pereka mesin ZDA, Zamadauwiyah Wahab, mesin yang dikenali sebagai Mepek dihasilkan oleh syarikat berdasarkan keperluan dan kehendak pelanggan.

"Kita ada menghasilkan mesin yang telah siap, namun ia kebiasaan perlu dinaik taraf mengikut kesesuaian kehendak pelanggan.

"Bagi harga sebuah mesin Mepek semi automatik kebiasaannya di bawah RM10,000 dan automatik sepenuhnya di bawah pada harga RM20,000," katanya.

Mepek dijana oleh kuasa angin (pneumatik) yang dihasilkan oleh pemampat elektrik yang dibekalkan bersama mesin tersebut.

Bergerak secara mekanikal, pengendali Mepek harus meletakkan adunan kuih secara manual dan mengawal mesin tersebut sehingga mendapat bentuk kuih yang dikendaki.

Mepek, dapat membantu pengusaha dalam mempercepatkan proses membentuk acuan kuih sekali gus mengurangkan penggunaan tenaga manusia jika dilakukan secara manual.

Sehingga kini beberapa buah mesin Mepek telah dijual. Kebanyakannya dibeli oleh mereka yang baru menceburkan diri dalam bidang perusahaan secara kecil-kecilan.

Ujar Zamadawiyah, apabila perniagaan pengusaha terbabit semakin meningkat, ZDA akan turut membantu bagi menaiktaraf mesin sesuai dengan keperluan serta penggunaan mesin oleh pengusaha yang semakin berkembang.

Biarpun harga mesin tersebut dilihat agak kompetitif dan berpatutan namun masih terdapat pengusaha yang tidak mempunyai modal besar meskipun amat memerlukan bantuan mesin seumpamanya.

Di sini ZDA memainkan peranannya yang utama dalam membantu mereka yang memerlukan.

Jelas Zamadauwiyah, ada pelanggan yang memiliki modal kecil namun amat memerlukan mesin sedemikian kerana baru mula berniaga.

"Untuk pelanggan yang tidak mempunyai modal yang besar kita akan bina mesin tersebut mengikut keperluan dan kemampuan mereka.

"Katakan jika mereka memiliki modal hanya RM5,000 maka kita akan cipta mesin pada harga tersebut. Namun objektifnya tetap sama agar dapat membantu meningkatkan perniagaannya," kata beliau.

Ujar beliau, selain mudah dihasilkan, Mepek juga boleh diubah suai mahu pun dinaik taraf pengunaannya dari semasa ke semasa.

Beliau turut berkesempatan menunjukkan demonstrasi mesin pembuat kuih semperit dan kuih dahlia yang berfungsi secara automatik sepenuhnya.

Kuasa bagi mesin tersebut digerakan oleh beberapa motor dan dikawal secara terus dari kotak kawalan.

Justeru, pelanggan boleh menentukan sendiri acuan, jenis dan saiz kuih yang ingin dihasilkan.

Namun, selain kuih semperit dan dahlia, terdapat pelbagai lagi jenis kuih lain dapat dihasilkan oleh mesin yang sama.

Pemiliknya hanya perlu menukar acuan mengikut jenis kuih yang ingin dihasilkan.

Ditanya bagaimana dengan permintaan pelanggan terhadap mesin tersebut, ujar Zamadauwiyah, pada bulan biasa mereka dapat tempahan dua hingga tiga mesin yang sama.

Namun, menjelang musim perayaan atau bulan Ramadan, permintaan tersebut meningkat dan ia tidak termasuk permintaan terhadap pelbagai lagi mesin lain.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kerisauan Zull Design

Posted:

Kerisauan Zull Design

Kerisauan Zull Design


Adakah ini mesin MOSTI yang dimaksudkan oleh Zulkifli?


DI sebalik namanya yang gah sebagai pereka cipta yang terkemuka di negara ini, jauh di sudut hati Zulkifli Haron masih mempunyai kerisauan berkenaan situasi yang dihadapi remaja masa kini.

Beliau yang turut dikenali sebagai MacGyver Malaysia menzahirkan kebimbangan itu berikutan budaya inovasi yang dilihat kurang menyerlah di kalangan masyarakat negara ini terutamanya golongan remaja.

Jelas beliau, rata-rata ibu bapa sentiasa mahukan anak-anak mereka menggapai cita-cita atau profesion yang popular seperti jurutera, doktor, pegawai tinggi kerajaan namun mengetepikan pekerjaan sebagai pereka cipta.

"Kita tidak nafikan pekerjaan seumpama itu (jurutera, doktor) bagus dan menjamin masa depan mereka (remaja).

"Namun pernahkah kita fikirkan tentang mereka yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Malah jika belajar tinggi masih adakah tempat untuk mereka jika peluang pekerjaan itu terhad," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di pejabat barunya di Rawang, baru-baru ini.

Katanya, ibu bapa yang menggalakkan anak mereka untuk menjadi seorang pereka cipta amat kurang, malah boleh dikatakan hampir tiada.

"Jika kita lihat di luar negara, pereka cipta mampu menjadi jutawan segera dengan menghasilkan pelbagai rekaan berguna kepada masyarakat.

"Namun, budaya tersebut amat kurang di negara ini, malah golongan remaja masa kini juga menjadi kurang berdaya saing dan kreatif kerana dilambakkan dengan kemudahan yang sedia ada," katanya.

Jelas Zulkifli, negara sedang beransur-ansur maju dan berteknologi tinggi di samping kedudukan ekonomi yang semakin stabil menjadikan masyarakat amat selesa.

"Kita mudah untuk ke mana-mana, rezeki melimpah ruah tetapi itu tidak seharusnya menjadikan kita sebagai rakyat yang malas bekerja dan malas untuk berdaya saing," katanya.

Kerjaya sebagai pencipta sebenarnya setanding dengan kerjaya lain yang mampu memberikan pulangan gaji yang lumayan.

Malah, kerjaya sebagai pencipta juga merupakan kunci terhadap pembangunan teknologi serta ketamadunan manusia hari ini.

Justeru, pesan Zulkifli, ibu bapa yang memiliki anak-anak yang kreatif seharusnya menggalakkan mereka mencuba dan menghasilkan reka cipta.

"Biar mereka bermula dari sekecil-kecil rekaan, asuh dan galakan mereka agar minat mereka (anak-anak) dalam menghasilkan inovasi tidak akan tersekat dan terpendam begitu sahaja," ujarnya.

Malah, katanya, semua pihak perlu memainkan peranan dalam mendidik masyarakat agar berinovasi bermula dari bangku sekolah lagi.

Jelas Zulkifli lagi, setelah sekian lama berkecimpung dalam bidang reka cipta beliau hanya ingin melihat legasi yang dicipta mampu bertahan dan dikekalkan oleh anak didiknya.

Akui beliau, adalah amat sukar untuk mendidik apatah lagi menjadikan seseorang itu benar-benar mampu bertahan sepertinya.

Sepanjang 30 tahun dalam bidang tersebut beliau hanya mampu menghasilkan individu yang benar-benar mahir mereka cipta kurang daripada 20 orang.

Ini bermakna, untuk mendapatkan tenaga mahir dalam bidang reka cipta setiap tahun agak mustahil.

Walhal, dalam keadaan negara yang sedang pesat membangun dan mengejar wawasan 2020, Malaysia memerlukan tidak kurang dari 300 orang tenaga mahir di dalam bidang reka cipta, saintifik dan inovasi setiap hari!

Jika negara mampu menghasilkan tenaga mahir hampir kepada bilangan tersebut setiap hari, maka pastinya pembanguan serta permodenan negara akan berjalan lancar malah mampu mengatasi negara-negara maju yang lain.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kosmo Online - Stailo

sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Kemunculan model Muslimah

Posted:

Kemunculan model Muslimah

Kemunculan model Muslimah

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIFMEREKA sama manis dan sama padan. Meskipun hadir dengan sepersalinan busana kasual dan tanpa secalit solekan, namun kedua-dua wanita ini masih kelihatan menawan.

Sementara menadah wajah untuk dirias jurusolek, Norlizawaty Baharin, 27, dan Fefen Yara Syuhada Suhaimi, 21, tidak henti-henti berceloteh tentang perihal bidang modeling yang baru diterokai mereka.

Walaupun pengalaman kedua-duanya belumpun mencecah empat tahun, ternyata mereka berdua memiliki persamaan ketara iaitu ingin berjaya dalam bidang peragaan khususnya fesyen Muslimah moden dan kontemporari.

"Jika dihitung, tahun ini genap empat tahun saya menceburkan diri dalam bidang peragaan. Pada mulanya, ia sekadar suka-suka kerana ingin mencuba sesuatu yang baharu. Namun, saya tidak menyangka niat itu telah menyemai minat dan mendorong saya untuk lebih serius dalam bidang ini.

"Lazimnya, aktiviti sesi fotografi ataupun pertunjukan fesyen saya lakukan pada hujung minggu, musim cuti sekolah dan pada sebelah petang saja memandangkan pada sebelah siang saya sibuk mengajar di Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya," tutur Norlizawaty atau mesra disapa Liza yang kini mengajar subjek sains dan matematik.

Dia yang pernah bekerjasama dengan pereka tempatan popular Hatta Dolmat bagi koleksi fesyen Kasyaf 2010 dan pernah memenangi tempat kedua Pencarian Model Tudung Fareeda 2010, penglibatannya dalam dunia modeling bukan untuk meraih populariti atau glamor tetapi ia merupakan inisiatif membantu para pembaca khususnya wanita Muslimah.

"Tidak dinafikan, segelintir wanita bertudung masih ragu-ragu untuk bergaya dengan koleksi fesyen moden kerana bimbang ia bertentangan dengan fesyen Muslimah.

"Walaupun pereka fesyen atau pemilik butik telah mempamerkan contoh pemakaian pada boneka model tetapi persepsi mereka tetap sama bahawa fesyen tersebut hanya cantik di badan boneka," katanya.

Maka, menurut Liza, di situlah peranan model mengambil tempat. Golongan model mampu membantu menggayakan dan 'menjual' pakaian yang diperagakan sebaik mungkin.

"Secara tidak langsung, ia memberi idea fesyen kepada pembaca agar mereka melangkah dengan penuh yakin," kata Liza yang sentiasa menitikberatkan busana yang dipakai tidak mencalar imejnya sebagai seorang Muslimah dan pendidik.

Dalam pada itu, Liza yang anggun memakai koleksi tudung jenama House of Fareeda, gembira kerana kehadiran model Muslimah semakin mendapat perhatian dalam kalangan penggiat fesyen.

Jika sebelum ini, sesetengah pihak terpaksa menggunakan khidmat model yang tidak bertudung untuk mempromosi pakaian Muslimah tetapi kini tidak lagi.

Penjagaan wajah


NORLIZAWATY (kiri) sewaktu memenangi tempat kedua pertandingan Pencarian Model Tudung Fareeda 2010.


Menyentuh mengenai rejim kecantikan, pemenang tempat ketiga Pencarian Wajah majalah Nur dan Juara Wanita pilihan sebuah akhbar itu memberitahu meskipun kulit wajahnya tidak mempunyai masalah jerawat ataupun berminyak tetapi dia tetap mengamalkan penjagaan wajah secara sistematik.

Anak sulung daripada enam orang adik-beradik itu sentiasa memastikan wajah mulusnya itu dilapisi krim pelindung sinaran Ultra Violet (UV) dan krim pelembap sebelum keluar rumah.

Sebelum tidur pula, dia akan mencuci wajah bagi menanggalkan kotoran dan solekan. Seterusnya, dia akan menyapu krim malam.

"Bukan saja wajah malah penjagaan kulit badan juga saya beri perhatian memandangkan kini saya sedang hamil tujuh bulan. Selain mengambil pil tambahan dan vitamin untuk kesihatan diri dan kandungan, saya turut mengamalkan menyapu minyak Bio Oil di pinggang, perut, betis dan lengan tangan.

"Produk ini bukan saja pencegah kesan parut dan merekah malah mengurangkan gatal-gatal kulit akibat kehamilan. Lebih menggembirakan, minyak ini turut menghilangkan parit-parut lama dan mengatasi masalah jerawat," jelas Liza.

Gelombang fesyen Muslimah

Berbicara mengenai fesyen Muslimah pada hari ini, Fefen Yara Syuhada atau mesra disapa Fifie, menyifatkan wanita bertudung kini berpeluang tampil ranggi dan moden. Dia melihat gelombang fesyen Muslimah di Malaysia semakin positif.

"Sebelum ini saya melihat pasaran fesyen tempatan bagaikan berat sebelah. Kebanyakan konsep pakaian yang trendy, urban dan chic hanya buat wanita yang tidak bertudung.

"Fesyen wanita bertudung pula seolah-olah dipinggirkan kerana beberapa pihak masih dibelenggu persepsi stereotaip bahawa pakaian untuk wanita Muslimah hanya terhad pada baju potongan longgar dan warna gelap serta jubah hitam atau baju kurung.

"Padahal, kami juga mempunyai keinginan menyarungkan seleksi fesyen terbaharu yang stailo," luah Fifie yang mula bertudung pada usia 10 tahun atas dorongan ahli keluarga.

Kini, Fifie yang pernah menghiasi iklan jenama Sendayu Tinggi dan menjayakan pertunjukan fesyen Festival Pengantin Shah Alam serta Malaysia Agrikultur, Hortikultur dan Agro (Maha) Pelancongan Belia, mampu menarik nafas lega.

Dia yang baru dua tahun melibatkan diri dalam bidang modeling, memuji kesungguhan kumpulan pereka fesyen dan pengasas butik Muslimah yang sentiasa berusaha menawarkan fesyen wanita bertudung yang menarik.


NORLIZAWATY (duduk) dan Fifie mula menggorak langkah dalam dunia fesyen Muslimah.


Antaranya adalah variasi blaus yang hadir dalam potongan moden, rona terang dan kontra serta perincian menawan.

Lebih mengujakan, helaian blaus turut dihasilkan menggunakan fabrik motif flora, polka dot, cetakan abstrak dan berjalur berbanding fabrik polos. Selain ideal digayakan bersama seluar palazo atau seluar jean potongan tirus, blaus Muslimah moden tampak serasi dengan padanan skirt labuh.

"Hari ini, lambakan fesyen Muslimah semakin berkembang dan secara tidak langsung ia mengajak wanita bertudung agar berani bereksperimen dengan penampilan peribadi.

"Asalkan, kita tidak menjadi mangsa fesyen dan tersasar daripada niat asal untuk menutup aurat," jelasnya.

Fifie turut memuji penampilan personaliti televisyen, Farrah Adeeba. Biarpun bertudung, Farrah dilihat bijak bergaya dengan pelbagai busana dan tudung menarik.

"Dia antara ikon fesyen yang mencetuskan trend fesyen Muslimah moden dan anak tudung berlapi rona terang," jelas Fifie yang merupakan penuntut Diploma Pengurusan, Universiti Terbuka Malaysia (OUM) dan berkhidmat sebagai setiausaha di sebuah syarikat swasta.

Tambah pencinta novel itu, model dan setiuasaha merupakan dua cabang karier yang berbeza dari segi cabaran dan skop kerja. Namun kedua-dua bidang ini memerlukan saya menitikberatkan aspek penampilan.

"Bahagian wajah tidak wajar dibiarkan kusam. Sekurang-kurangnya, saya mengaplikasi solekan ringkas," kata Fifie.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Khaki pilihan jejaka moden

Posted:

Khaki pilihan jejaka moden

Khaki pilihan jejaka moden


POTONGAN seluar khaki hijau kusam gaya tentera berpotongan sendat meningkatkan aura maskulin.


LUPAKAN seketika seluar jean kegemaran kerana jenama antarabangsa Dockers menawarkan sesuatu yang istimewa. Bagi golongan jejaka tempatan yang menyukai konsep fesyen kasual dan santai jangan ketinggalan mengunjungi butik Dockers untuk memiliki seleksi seluar khaki terbaharu koleksi Alpha Khaki.

Mula memperkenalkan koleksi seluar khaki di pasaran fesyen San Francisco, Amerika Syarikat (AS), pada tahun 1986, populariti jenama berkenaan semakin memuncak dan menjadi pilihan golongan jejaka. Lebih membanggakan, jenama Dockers telah melebarkan empayar butiknya di serata negara termasuklah di Malaysia.

Biarpun menyedari pengaruh seluar jean mendominasi kelompok lelaki di seluruh dunia, Dockers tetap teguh memasarkan koleksi seluar khaki yang merupakan signatur utama jenama itu. Ini disebabkan seluar khaki sesuai disarungkan oleh kelompok lelaki di negara sejuk ataupun cuaca panas dan lembap.

Lagipun pada hari ini, seluar khaki bukan sekadar item fesyen untuk digayakan sewaktu bersantai atau mengembara malah ideal dipakai ke acara semi formal.

Seluar berpotongan ringkas dengan ukuran panjangnya sehingga ke paras buku lali sememangnya membantu menyerlahkan penampilan segak si jejaka.


POKET yang dijahit kemas pada bahagian sisi memberi kelebihan pada pemakainya.


Menyorot sejarah kemunculan khaki atau khak dalam bahasa Parsi yang bermaksud berdebu, khaki pada asalnya ialah sejenis kain tebal berwarna kuning tua atau kuning gelap yang digunakan untuk membuat pakaian seragam polis atau tentera.

Sifat fabrik khaki yang tahan lasak dan berkualiti nampaknya telah memikat hati jenama Dockers untuk menghasilkan koleksi seluar yang bermutu.

"Seluar khaki jenama kami sudah lebih dua dekad di pasaran. Justeru, bagi mengelakkan pembeli bosan dengan koleksi sedia ada, maka para pereka kami sentiasa berusaha menghasilkan seluar khaki mengikut trend fesyen terkini.

"Buktinya koleksi terbaharu Alpha Khaki ini hadir dalam rekaan moden dan siluet bergaris serta potongan tirus yang sesuai dipakai ke pejabat, kuliah ataupun bersantai," jelas Pengarah Jenama Dockers Asean, Bobet Romualdo.


IMEJ tradisi khaki kini diberi sentuhan kontemporari yang bergaya melalui pilihan warna biru lembut dan merah.


Lebih menarik, seluar khaki Alpha Khaki Dockers tidak terhad pada warna kelabu dan abu-abu kuning. Para jejaka kini berpeluang bergaya dengan rona krim, biru gelap, merah, biru lembut, hijau lumut dan coklat tanah.

Selain menggayakan seluar Alpha Khaki bersama kemeja lengan panjang, ia juga sesuai dipadankan dengan baju-T dan jaket yang mengikut potongan badan. - IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kosmo Online - Varia

sumber :-

Kosmo Online - Varia


Wanita pekerja kilang roti Libya

Posted:

Wanita pekerja kilang roti Libya

Wanita pekerja kilang roti Libya


RATA-RATA wanita yang bekerja di kilang roti di Libya bertujuan membantu keluarga.


SAMA ada perang saudara atau tidak, setiap tahun bulan penuh keberkatan dalam Islam, Ramadan harus dihormati. Di kubu kuat pemberontak Libya, Benghazi wanita pembakar roti akan bekerja lebih masa untuk memenuhi permintaan sepanjang bulan tersebut.

Berpuluh-puluh wanita menguli doh bagi membentuk acuan, membuat manisan dan pai masin di kilang roti ikonik, al-Harabi tanpa rasa gentar dengan konflik yang berlaku, suhu panas terik dan bajet yang terhad.

Ramadan merupakan bulan yang mewajibkan seluruh penganut agama Islam berpuasa. Mereka bukan sahaja menahan diri daripada lapar dan dahaga, bahkan menahan diri daripada melakukan perkara yang dilarang bermula terbitnya fajar subuh hingga terbenamnya matahari.

Sepanjang bulan tersebut, kaum keluarga akan berkumpul untuk berbuka puasa bersama dengan pelbagai hidangan istimewa termasuklah pai keju dan buah zaitun serta manisan.

Bagaimanapun, revolusi yang dilancarkan pada bulan Februari lalu untuk menjatuhkan Presiden Libya, Muammar Gadhafi telah menghuru-harakan kehidupan rakyat di negara tersebut.

Ramai dalam kalangan kaum lelaki yang juga pencari nafkah untuk menyara keluarga kehilangan pekerjaan apabila universiti dan sekolah terpaksa ditutup, perniagaan rugi dan banyak rumah yang musnah akibat situasi tersebut.

Keadaan itu menyebabkan para isteri dan wanita keluar rumah untuk mencari sumber pendapatan. Ironinya, al-Harabi menjadi tempat untuk mereka mencari rezeki.

"Kami tiada wang tetapi saya mempunyai banyak masa lapang. Jadi, saya mula bekerja mengadun roti di sini," kata Iman al-Jihani, 22, seorang pelajar jurusan perubatan yang juga merupakan sukarelawan selama dua kali seminggu di Jabatan Pembedahan Hospital al-Jalaa di Benghazi.

Di kedai roti itu, dia memperoleh pendapatan sebanyak 275 dinar Libya sebulan iaitu kira-kira AS$230 (RM679) yang dibayar tepat pada masanya. Tidak seperti gaji ayahnya yang bekerja sebagai anggota polis sering dibayar lewat.

Pendapatan Jihani sedikit sebanyak dapat membantu menyara kehidupan lima ahli keluarganya.

Bagi Ghada Ali, 20, pula bekerja di kilang roti itu dapat meneruskan survival dalam kehidupan. Ayah dan dua abangnya sedang berjuang di wilayah Brega dan Misrata, meninggalkan dirinya untuk menjaga ibu yang sedang sakit dan tiga adik perempuannya.


MENCARI rezeki di Libya kini menjadi tanggungjawab wanita selepas revolusi berlaku di negara itu.


Perniagaan menguntungkan

"Kini, saya bertanggungjawab terhadap segala-galanya termasuklah sewa rumah. Setiap masa saya sentiasa memikirkan keselamatan mereka," ujar Ali sambil menguli dengan penuh ketakutan dan hanya berhenti untuk mengelap peluh dan air mata pada mukanya.

Dalam keadaan negara itu aman, perniagaan kedai roti itu sangat berjaya dan menguntungkan. Ia mula dibuka pada tahun 2006 dengan hanya empat wanita pembakar roti. Sekarang terdapat kira-kira 70 pekerja wanita bekerja di kilang setinggi tiga tingkat itu.

"Menyediakan manisan adalah kepakaran kaum wanita," tutur Selma Abdelsalam, 50, sambil membalut kurma Tunisia di dalam doh.

Kilang roti tersebut menjual sekurang-kurangnya 100 jenis manisan di kawasan bebas perang sehingga ke timur di wilayah Tobruk berhampiran sempadan Mesir dan ke selatan di Kufra berhampiran sempadan Chad.

"Kini, kami telah menghasilkan biskut dengan warna-warni revolusi untuk meraikan kebebasan Libya," beritahu Wisha Ibrahim yang telah bekerja di kilang roti tersebut sejak ia mula dibuka.

Tambahnya, kadang-kadang, kilang itu akan menghantar manisan kepada pejuang barisan hadapan agar mereka dapat merasai keenakan makanan seperti di rumah.

Dengan ketibaan Ramadan, semua pekerja wanita berharap untuk melihat peningkatan terhadap permintaan manisan dan roti masin serta pastri istimewa menjelang Aidilfitri.

Tetapi, pemilik kilang roti itu, Mohammed al-Harabi bimbang pengurangan terhadap permintaan tahun ini disebabkan kekurangan aliran tunai dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini.

"Masalahnya ialah wang. Rakyat tidak mempunyai pendapatan dan ini menyebabkan mereka lewat dalam pembayaran," katanya. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ambeng bertemu patin tempoyak

Posted:

Ambeng bertemu patin tempoyak

Ambeng bertemu patin tempoyak


HIDANGAN nasi ambeng dengan lauk-pauk pelengkap begitu menyelerakan.


BAYANGKAN jalinan rasa gulai tradisi Melayu saat ia dimakan bersama kerabu yang harum dengan aroma hirisan bunga kantan dan kelapa parut segar. Itu belum lagi merasa gulai lemak patin tempoyak yang seimbang rasa manis dan pedasnya. Gabungan itu mencetuskan pengalaman hebat buat mereka yang kali pertama mencubanya!

Semua itu bakal dinikmati sekiranya anda memilih untuk berbuka puasa di D'River Cafe, Riverstone Eco Resort (RER) di Ulu Yam, Selangor. Keindahan suasana rimba dan landskap pinggir sungai menjadikan lokasi tersebut tumpuan penggemar ramai setiap kali tibanya Ramadan.

"Kami meneruskan tarikan iftar tahun ini dengan menawarkan lebih 40 jenis hidangan kampung dan juga tradisional Jawa," ujar Pengurus RER, Hamidah Asararuddin.

Signatur RER

Menurutnya, selain patin tempoyaknya yang popular, pelanggan restorannya kali ini diraikan dengan beberapa menu utama seperti pecel Mbah Wedok, ayam panggang Wak Kenny, daging semur Mbah Lanang dan ikan asam pedas.

Turut menjadi 'bintang' di meja bufet adalah nasi ambeng Selabak yang merupakan signatur baharu di RER. Nasi putih panas beralas daun pisang sememangnya bertambah lazat dimakan bersama ayam masak kicap, sambal goreng, serunding kelapa, mi goreng dan ikan masin.


D'RIVER CAFE terkenal dengan sajian gulai lemak patin tempoyak dengan tahap kepedasan sederhana.


Bagi yang menenangkan jiwa dengan menunaikan solat Maghrib terlebih dahulu di surau terbuka dekat lereng bukit berlandskap hutan di situ, tidak salah kalau terus kembali ke restoran bagi menyambung tuntutan selera.

"Pelanggan juga perlu mencuba laksa Teluk Intan sebagai hidangan sampingan. Mulai minggu kedua, tetamu kami diraikan dengan sajian kambing panggang setiap hari Isnin hingga Khamis sementara minuman wedang serey pula boleh didapati pada hari Jumaat hingga Ahad," ujar Hamidah.

Wedang serey ialah minuman herba istimewa yang menggabungkan rasa eksotik serai, halia, kayu manis dan gula melaka. Ia mampu menyegarkan tubuh apabila diminum panas. Bagi yang meminati pencuci mulut pula, kolak pisang, bubur pulut hitam, sago gula melaka menjadi taruhan RER selain kuih-muih tempatan lain.

Di RER, anda mungkin mahu merasai keunikan nasi ambeng dan kelazatan patin tempoyaknya secara berasingan. Mungkin juga, ada yang ingin mengejutkan tunas rasa dengan menikmati kedua-duanya secara serentak dalam satu pinggan. Nasi ambeng bertemu patin tempoyak, apa salahnya? - HAMZAH ABDUL HAMID

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.